Kukurydziane placuszki z jabłkiem i żurawiną

               Kolejny przepis z użyciem mąki kukurydzianej. Jak zwykle podsuwam Wam szybki i zdrowy pomysł na posiłek- może być śniadanie, chociaż mi nie chce się z rana stać przy patelni . . . . Ale dla tych mniej leniwych, którzy mają dzieci lubiące placuszki, polecam ten przepis. Można podawać je z serkiem bądź jogurtem, lub po prostu posypane cynamonem. To wszystko zależy od naszego smaku :-) 

Placki kukurydziane na słodko

Składniki:
  • 100 g mąki kukurydzianej;
  • 100 ml mleka 2% (można dodać mleka roślinnego);
  • 2 jajka;
  • 1 jabłko;
  • 30 g żurawiny suszonej;
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ksylitolu bądź cukru trzcinowego (niekoniecznie);
  • 1 łyżeczka masła ghee.
Krok po kroku.

           Mąkę kukurydzianą, mleko, jajka, cynamon i cukier miksuję na gładką masę. Dodaję starte na tarce (na grubych oczkach) jabłko i żurawinę suszoną. Odstawiam masę na jakieś 15 minut. Po tym czasie rozgrzewam patelnię z masłem i smażę placuszki. 
Gotowe :-)



Smacznego ! Miłego weekendu !

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty