Kukurydziane placuszki z jabłkiem i żurawiną
Kolejny przepis z użyciem mąki kukurydzianej. Jak zwykle podsuwam Wam szybki i zdrowy pomysł na posiłek- może być śniadanie, chociaż mi nie chce się z rana stać przy patelni . . . . Ale dla tych mniej leniwych, którzy mają dzieci lubiące placuszki, polecam ten przepis. Można podawać je z serkiem bądź jogurtem, lub po prostu posypane cynamonem. To wszystko zależy od naszego smaku :-)
Smacznego ! Miłego weekendu !
Placki kukurydziane na słodko
Składniki:
- 100 g mąki kukurydzianej;
- 100 ml mleka 2% (można dodać mleka roślinnego);
- 2 jajka;
- 1 jabłko;
- 30 g żurawiny suszonej;
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ksylitolu bądź cukru trzcinowego (niekoniecznie);
- 1 łyżeczka masła ghee.
Krok po kroku.
Mąkę kukurydzianą, mleko, jajka, cynamon i cukier miksuję na gładką masę. Dodaję starte na tarce (na grubych oczkach) jabłko i żurawinę suszoną. Odstawiam masę na jakieś 15 minut. Po tym czasie rozgrzewam patelnię z masłem i smażę placuszki.
Gotowe :-)
Smacznego ! Miłego weekendu !
Wyglądają smakowicie ;)
OdpowiedzUsuń