Kasza pęczak z warzywami

                Przy piątku naszła mnie ochota na kaszę, dlatego postanowiłam połączyć pęczak z warzywami. Wyszło bardzo smaczne i sycące danie, które robi się raz dwa !
O dobroczynności kaszy pisałam wcześniej, ale wspomnę o natce pietruszki tak dobrze znanej i cenionej przez większość osób. Znajdziemy w niej bowiem dużo witaminy C, witaminę E, beta-karoten, kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń, potas oraz cynk. Ważne jest aby natkę nie siekać zbyt długo, a dodawać należy pod koniec gotowania by nie straciła swych cennych składników.



Kasza pęczak z warzywami

Składniki:

  • 250 g pieczarek;
  • 100 g kaszy pęczak;
  • 50 g pora;
  • 50 g fasolki szparagowej (mrożonej);
  • 1 średnia marchew (ok. 20 g);
  • garść jarmużu;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 5 szt suszonych pomidorów w oleju;
  • 1 łyża natki pietruszki;
  • 1 łyżeczka kminku;
  • kurkuma;
  • pieprz i sól.
Krok po kroku.

          Zaczynam od ugotowania kaszy, która wrzucam na wrzącą wodę, nie dodaję soli, ponieważ zrobię to pod koniec przyrządzania całej potrawy wraz z innymi przyprawami.

           Na patelnię wrzucam pokrojone w ćwiartki pieczarki, kiedy puszczą wodę dodaję fasolkę oraz marchew pokrojoną w półplasterki i duszę pod przykryciem jakieś 10 minut. 
Po tym czasie wrzucam pokrojonego w piórka pora, suszone pomidory (paski) i łyżeczkę kminku. Duszę całość, aż warzywa będą miękkie. Jeśli cała woda wyparowała można odrobinę "podlać". 
           Na sam koniec dorzucam garść jarmużu, plasterki czosnku oraz pozostałe przyprawy, mieszam, przykrywam pokrywką i duszę dosłownie 2 min. żeby jarmuż zmiękł. 

Zdejmuję z ognia patelnię, dodaję ugotowaną kaszę oraz natkę pietruszki, mieszam całość i gotowe !



Miłego weekendu !

Komentarze

  1. Ja również lubię to połączenie, jednak najczęściej korzystam z gotowej mieszanki mrożonych warzyw. Szybko gotuję kaszę, duszę warzywa, pakuję do pojemnika i lecę na uczelnię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam pycha :)

    obserwuje licze na to samo

    http://moniqa-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pęczak to moja ulubiona kasza, więc z chęcią wciągnęłabym taki obiadek.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty