Kasza pęczak z warzywami
Przy piątku naszła mnie ochota na kaszę, dlatego postanowiłam połączyć pęczak z warzywami. Wyszło bardzo smaczne i sycące danie, które robi się raz dwa !
O dobroczynności kaszy pisałam wcześniej, ale wspomnę o natce pietruszki tak dobrze znanej i cenionej przez większość osób. Znajdziemy w niej bowiem dużo witaminy C, witaminę E, beta-karoten, kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń, potas oraz cynk. Ważne jest aby natkę nie siekać zbyt długo, a dodawać należy pod koniec gotowania by nie straciła swych cennych składników.
Kasza pęczak z warzywami
Składniki:
Miłego weekendu !
O dobroczynności kaszy pisałam wcześniej, ale wspomnę o natce pietruszki tak dobrze znanej i cenionej przez większość osób. Znajdziemy w niej bowiem dużo witaminy C, witaminę E, beta-karoten, kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń, potas oraz cynk. Ważne jest aby natkę nie siekać zbyt długo, a dodawać należy pod koniec gotowania by nie straciła swych cennych składników.
Kasza pęczak z warzywami
Składniki:
- 250 g pieczarek;
- 100 g kaszy pęczak;
- 50 g pora;
- 50 g fasolki szparagowej (mrożonej);
- 1 średnia marchew (ok. 20 g);
- garść jarmużu;
- 2 ząbki czosnku;
- 5 szt suszonych pomidorów w oleju;
- 1 łyża natki pietruszki;
- 1 łyżeczka kminku;
- kurkuma;
- pieprz i sól.
Krok po kroku.
Zaczynam od ugotowania kaszy, która wrzucam na wrzącą wodę, nie dodaję soli, ponieważ zrobię to pod koniec przyrządzania całej potrawy wraz z innymi przyprawami.
Na patelnię wrzucam pokrojone w ćwiartki pieczarki, kiedy puszczą wodę dodaję fasolkę oraz marchew pokrojoną w półplasterki i duszę pod przykryciem jakieś 10 minut.
Po tym czasie wrzucam pokrojonego w piórka pora, suszone pomidory (paski) i łyżeczkę kminku. Duszę całość, aż warzywa będą miękkie. Jeśli cała woda wyparowała można odrobinę "podlać".
Na sam koniec dorzucam garść jarmużu, plasterki czosnku oraz pozostałe przyprawy, mieszam, przykrywam pokrywką i duszę dosłownie 2 min. żeby jarmuż zmiękł.
Zdejmuję z ognia patelnię, dodaję ugotowaną kaszę oraz natkę pietruszki, mieszam całość i gotowe !
Miłego weekendu !
Ja również lubię to połączenie, jednak najczęściej korzystam z gotowej mieszanki mrożonych warzyw. Szybko gotuję kaszę, duszę warzywa, pakuję do pojemnika i lecę na uczelnię :)
OdpowiedzUsuńRównież fajny pomysł dla zabieganych :-)
Usuńmniam pycha :)
OdpowiedzUsuńobserwuje licze na to samo
http://moniqa-blog.blogspot.com/
pyszne i pożywne danie!
OdpowiedzUsuńLubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńJa również :-)
UsuńPęczak to moja ulubiona kasza, więc z chęcią wciągnęłabym taki obiadek.
OdpowiedzUsuń