Batoniki. Zdrowa przekąska
Wracam do Was po weekendzie pełnym wrażeń. Na Targach kupiłam parę rzeczy, które będę na bieżąco testować i dzielić się z Wami spostrzeżeniami, a także nowymi smakami.
Dziś wrzucam przepis na zdrową i słodką przekąskę.
Często spotykam się z pytaniem:"Co zjeść, kiedy chce mi się coś słodkiego żeby nie mieć wyrzutów sumienia ?", dlatego postanowiłam przyrządzić dla Was trochę smakołyków. Oczywiście fakt, że są zdrowe nie uprawnia nas do jedzenia bez ograniczeń:-) Jedna porcja 45 g to tylko 117 kcal.
W przepisie użyłam zamiast jajek zamiennik wegański w postaci banana. Jest on doskonałym zlepiaczem, dzięki niemu ciasto nabiera wilgoci, ale nie rośnie.
Batoniki musli
Składniki:
Smacznego !
Dziś wrzucam przepis na zdrową i słodką przekąskę.
Często spotykam się z pytaniem:"Co zjeść, kiedy chce mi się coś słodkiego żeby nie mieć wyrzutów sumienia ?", dlatego postanowiłam przyrządzić dla Was trochę smakołyków. Oczywiście fakt, że są zdrowe nie uprawnia nas do jedzenia bez ograniczeń:-) Jedna porcja 45 g to tylko 117 kcal.
W przepisie użyłam zamiast jajek zamiennik wegański w postaci banana. Jest on doskonałym zlepiaczem, dzięki niemu ciasto nabiera wilgoci, ale nie rośnie.
Batoniki musli
Składniki:
- 1 szkl płatków błyskawicznych żytnich Szczytno;
- 1/2 szkl płatków owsianych górskich;
- 2 łyżki wiórków kokosowych;
- 2 łyżki płatków migdałowych;
- 1 łyżka pestek dyni;
- 1 łyżka siemienia lnianego;
- 2 łyżki żurawiny suszonej;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1 łyżeczka miodu gryczanego;
- 2 banany;
- 1 łyżka oleju kokosowego;
- 3 łyżki wody.
Krok po kroku.
Na początku w misce miksuję banany na gładką masę, a następnie dodaję wszystkie suche składniki i mieszam. Rozpuszczam olej kokosowy w kąpieli wodnej i dodaję do całości wraz z wodą, ponieważ masa wyszła za sucha. Całość odstawiam na 10 minut.
Po tym czasie formuję batoniki i układam na papierze do pieczenia. Wierzch smaruję odrobiną oleju kokosowego, która została w naczyniu po rozpuszczeniu, wtedy wierzch jest chrupiący a środek wilgotny.
Piekę w 180 stopniach 25 minut.
Smacznego !
Już dawno miałam je zrobić. Najwyższy czas :) Wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie, chyba już wiem jak spędzę najbliższy wolny wieczór :D :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do komentowania i obserwowania - zawsze się odwdzięczam!
http://eye-shadoow.blogspot.com