Pita pełnoziarnista nadziana wiosną !

               Długi czas już się zabierałam do zrobienia tej potrawy i nareszcie mi się udało. Na obiad polecam pitę pełnoziarnistą, bardzo chrupiącą z lekkimi dodatkami.
Do ciasta dodałam masło ghee, które udało mi się zakupić na Targach. Jest to rodzaj masła klarowanego, wytwarzanego zgodnie z recepturą Indyjską czyli długotrwałe gotowanie (na małym ogniu) i usuwanie szumowin oraz osadu. Ma bardzo długi okres przydatności do spożycia i można przechowywać poza lodówką. Dużym plusem jest fakt, iż dopiero przy temperaturze ponad 235 stopni tłuszcz zaczyna się rozpadać na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe. Jeśli chodzi o smak, to jest lekko orzechowy i bardzo delikatny, nie zmienia aromatu potrawy, ale "podbija" go. Masło ghee łatwiej zostaje strawione niż normalne, ponad to działa przeciwzapalnie, przyśpiesza metabolizm, pomaga przy leczeniu wrzodów żołądka oraz zaparciach. Posiada właściwości wygładzające skórę, a także zwiększa elastyczność tkanki łącznej. Zawiera witaminę A, D, E oraz K.


Pita pełnoziarnista


Składniki:
  • 200 g mąki pszennej razowej;
  • 150 ml wody;
  • 25 g drożdży świeżych;
  • 1 łyżka masła ghee;
  • 1/2 łyżeczki cukru;
  • sól;
  • łyżka otrębów pszennych.
Krok po kroku.

          Na początku z drożdży odrobiny wody, cukru i łyżeczki mąki robię zaczyn i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pamiętajmy, że składniki muszą mieć temperaturę pokojową a woda powinna być ciepła. Do miski dodaję mąkę, sól, roztopione masło, gotowy zaczyn i wyrabiam ciasto. Powinno dobrze odchodzić od dłoni, jeśli tak się nie dzieje należy podsypać mąki. 
Dzielę na 3 części, robię kulki, spłaszczam je na blacie podsypanym otrębami.
Mniej więcej tak to wygląda ...

Następnie odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 20 minut.

"Nadzienie" pity

Składniki:
  • 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów;
  • 50 g usmażonej piersi z kurczaka w bazylii, pieprzu cayenne oraz 2 ząbkach czosnku;
  • 10 g sera feta;
  • 2 rzodkiewki;
  • garść rukoli.
Gotową, przestygniętą pitę kroję na pół i środek smaruję pastą. Następnie kładę ser, gotową pierś, plasterki rzodkiewki i na końcu garść rukoli. 

Smacznego !



Miłego :-)

Komentarze

  1. Naprawdę super pomysł! Często robię pite, ale bałam się zrobić ją w wersji pełnoziarnistej, bo myślałam, że będzie za ciężka i nie wyrośnie. chętnie wykorzystam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyrośnie :-) Ja każde drożdżowe robię z pełnoziarnistej mąki i jest pyszne. A jak nie mam takiej mąki to mieszam pszenną zwykłą z otrębami :-)

      Usuń
  2. Uwielbiam wszelkie potrawy w bułkach, plackach itp. Zaciekawiło mnie to masło i jego orzechowy smak. Zdecydowanie na nie zapoluje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam masło:-) muszę wypróbować je w ciastkach lub muffinach :-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Z proporcji wyszły Ci 3 pity?
    Chyba się skuszę! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty