Faszerowana papryka

               Komponowanie potraw na zasadach kuchni wegańskiej jest naprawdę bardzo ciekawe, nieraz wychodzą eksperymentalne dania o jakich nawet nie mieliśmy pojęcia.

               Papryka czerwona, bardzo lubiane warzywo i chętnie dodawane do wielu dań posiada 4 razy więcej witaminy C niż cytryna, a także wit. E, A oraz B6. Ponad to znajdziemy w niej aż 177 mg potasu, 29 mg fosforu, 12 mg magnezu oraz 10 mg wapnia.

               Dziś zaserwuję paprykę faszerowaną warzywami w stylu wege. Zachęcam do wypróbowania, jedna porcja- cała papryka, to około 271 kcal (zawartość białka to około 20 g, węglowodanów 47 g, a tłuszczy tylko 4,57), dlatego może być dobrym pomysłem na lekką kolację nawet po późnym treningu.


Papryka faszerowana warzywami


Składniki:
  • 1 średniej wielkości papryka czerwona (około 200g);
  • 50 g czerwonej soczewicy (suchej);
  • woda;
  • 75 g pieczarek;
  • 1 mała cebula;
  • 1 marchew;
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego;
  • 1 łyżka natki pietruszki;
  • 1 ząbek czosnku;
  • pieprz, sól, bazylia.
Zaczynamy.

        Na początku opłukaną soczewicę czerwoną gotuję 10 minut w lekko osolonej wodzie, ale nie dopuszczam do rozgotowania. W tym czasie na patelnię wrzucam starte na "dużych oczkach" pieczarki oraz marchewkę i cebulę pokrojoną w kostkę, duszę wszystko z odrobiną wody aż warzywa będą dość miękkie. Najlepiej żeby były al dente, ponieważ będą się jeszcze piekły w piecu. 
        Następnie, kiedy woda odparuje dodaję przecier, ugotowaną soczewicę oraz wszystkie przyprawy, mieszam dokładnie i zdejmuję z gazu. 
        Paprykę myję, kroję na pół, usuwam nasienie i faszeruję gotowymi warzywami. Układam na folii aluminiowej, zawijam i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.

Gotowe.

Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty