Bezglutenowe muffiny bananowe

                 Zapragnęłam czegoś słodkiego ... raz dwa zakręciłam muffiny ! :-) Do wypieku użyłam mąki kukurydzianej, którą uzyskuje się z przemiału ziaren kukurydzy. Zawiera witaminę A, E, błonnik pokarmowy a także magnez, wapń, fosfor, kobalt, selen oraz potas. Zalecana jest do przyrządzania posiłków dzieciom oraz osobom odzyskującym zdrowie po poważnej chorobie, gdyż jest lekkostrawna i energetyczna. Można wykorzystać ją do pieczenia chleba, ciast, ciasteczek, babeczek oraz gotowania klusek. Coraz częściej staje się zamiennikiem dla popularnej mąki pszennej.


Muffiny z mąki kukurydzianej              (12 porcji)

Składniki:
  • 1 duży banan;
  • 1 jajko (ja miałam gęsie, więc kurzych trzeba dodać dwa);
  • 1/2 szklanki maślanki;
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej;
  • 6 szt daktyli;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 6 kanek czekolady gorzkiej (z dużą zawartością kakao; 1/2 kanki na każdą muffinkę).
Krok po kroku

            Na samym początku namaczam daktyle w wodzie. Do miski wkładam banana, odsączone daktyle i miksuję na gładką masę. Dodaję jajko, cynamon oraz maślankę i wszystko dokładnie mieszam. Łączę mąkę z sodą i wsypuję powoli do masy bananowej, szybko mieszając. 
           Ciasto przelewam do formy na muffinki, do środka wkładam pół kanki czekolady i wstawiam do piekarnika na 20 minut do 180 stopni.

Gotowe.



Miłego weekendu :-)

Komentarze

  1. Przepis wydrukowany!! Prezentuje się pysznie :)
    Zapraszam do siebie :)
    fochzprzytupem.blogspot.com
    instagram.com/fochzprzytupem
    https://www.facebook.com/pages/FOCH-z-przytupem/727676660654507

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze chętnie sięgam po muffiny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mufiny super ale strasznie poprzyklejały się do papieru. Następnym razem spróbuję w silikonowych foremkach.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty