Muffiny marchewkowe

                Tak jak obiecałam wstawiam przepis na muffinki. Przygotowałam je na wyjazd w góry, ponieważ zawsze w podróży każdy ma chęć na "coś" słodkiego :-)
                Do przepisu dodałam ksylitol, ale tak by nie przekroczyć dziennej dawki (na jedną muffinę przypada 5 gram). Cukier brzozowy, uzyskiwany jest z kory brzozy fińskiej, ale występuje także w niektórych owocach. W przewodzie pokarmowym jest wolniej wchłaniany i nie powoduje wzrostu stężenia insuliny (jak w przypadku zwykłego cukru), dlatego polecany jest cukrzykom. Poza tym zwiększa przyswajalność wapnia przez kości, nie powoduje próchnicy zębów oraz pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Śmiało można dodawać go do wypieków (posiada odporność na wysokie temperatury), deserów a także przetworów owocowych. Warto jednak pamiętać, że dzienna dawka to 5 łyżeczek czyli 25 gram i nie należy tego bagatelizować, ponieważ ma właściwości przeczyszczające. Ponad to pozostawia uczucie zimna w żołądku ze względu na lekki miętowy posmak.
              To był mój pierwszy wypiek z użyciem ksylitolu, dlatego dodałam tylko 100 g i pomieszałam z cukrem trzcinowym, nie chciałam by jedzenie babeczek wywołało nieprzyjemne dolegliwości.


Muffiny marchewkowe z orzeszkami ziemnymi

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej razowej;
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 100 g ksylitolu;
  • 8 g cukru waniliowego (LECKER'S BIO);
  • 40 g cukru trzcinowego;
  • 2 łyżeczki cynamonu;
  • 140 g rodzynek:
  • 50 g orzeszków ziemnych niesolonych;
  • 200 g marchwi;
  • 3 jajka;
  • 250 ml kefiru;
  • 50 ml oliwy z oliwek.
Krok po kroku.

         W jednej misce mieszam jajka i cukry na puszystą masę, następnie dodaję kefir, cynamon, opłukane rodzynki, startą marchew oraz posiekane orzechy. Delikatnie mieszam a na koniec wlewam oliwę z oliwek. 
        W drugiej misce łączę mąkę oraz sodę, a następnie przesypuję do mokrych składników ciągle mieszając. Gładką masę przelewam do gotowej formy do muffinek i piekę w 200 stopniach przez 25 minut. Pamiętajmy by po połączeniu składników z dwóch misek nie mieszać zbyt długo, ponieważ soda z kefirem wchodzi w reakcję i ciasto zaczyna szybko rosnąć. Jeśli za długo potrzymamy- ciasto opadnie.

Gotowe.

Miłego dnia !

Komentarze

  1. mniam! super przepis! myslisz, że trochę kakao można dodać? :D:)
    Zapraszam do siebie: fochzprzytupem.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffiny, marchew i orzechy - to brzmi jak ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  3. *.* marchewkowe muffiny? Pyszności, uwielbiam marchewkowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czas spać w końcu, a ja przez tego posta zrobiłam się głodna ... pozostanie mi tylko śnic o tych muffinkach ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty