Bezglutenowa tarta serowo-rabarbarowa

               Tym razem na blogu zagości tarta bezglutenowa z rabarbarem. Rabarbar to warzywo polecane osobom na diecie, ponieważ w 100 g ma zaledwie 20 kcal. Ponad to jest źródłem witaminy C, E oraz beta-karotenu, a także potasu, magnezu, fosforu, żelaza i kwasu foliowego. Ograniczać powinni chorzy na reumatyzm i nerki ze względu na obecność szczawianów.
               Rabarbar znany jest głównie z przyrządzania kompotu oraz konfitur, ja postanowiłam połączyć go z serem białym w pysznej tarcie o wyrazistym smaku ciasta.



Tarta serowo-rabarbarowa

Ciasto:
  • 300 g mąki gryczanej Melvit;
  • 150 g masła ghee (bądź zwykłego masła);
  • 2 żółtka;
  • 1 łyżka ksylitolu.
Masa serowo-rabarbarowa:
  • 500 g sera białego;
  • 2 białka;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżki ksylitolu;
  • 200 g rabarbaru;
  • 1 łyża nasion Chia.
Crumble:
  • 2 łyżki płatków migdałowych;
  • 1 łyżka wiórków kokosowych.
Krok po kroku.

            Na samym początku robię ciasto. Ważne aby składniki były prosto z lodówki. Siekam wszystko nożem a następnie szybko zagniatam rękoma do uzyskania zwartej masy. Ciasto może się trochę "rozsypywać", ale ja się tym nie przejmuję, dodaję po prostu odrobinę bardzo zimnej wody. Z całości ciasta odrywam kawałek (wielkości pięści) na kruszonkę, pozostałym wykładam formę do tarty i wkładam na godzinę do lodówki (bądź na 30 minut do zamrażalnika). Po tym czasie wsuwam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut.
           Podczas pieczenia robię masę serową. Najpierw ubijam białka na sztywną masę. Następnie mikserem łączę ser, mąkę, ksylitol, a na końcu dodaję białka delikatnie mieszając. 
            Biorę się za kruszonkę (crumble). Oderwane wcześniej ciasto kładę na stolnicę, dodaję migdały oraz wiórki kokosowe, siekam nożem a następnie formuję kulkę.
            Na upieczony spód do tarty wykładam masę serową, rabarbar pokrojony w centymetrowe kawałki i posypuję wszystko nasionami Chia, a także kruszonką. Piekę 25 minut w 180 stopniach i gotowe :-)

Moje uwagi !! Lepiej jak masa serowa jest słodka, dlatego można zwiększyć ilość słodzika a także pokusić się o dodanie do smaku wanilii.



Smacznego :-)

Komentarze

Popularne posty