Biała zupa krem

               Zauważyłam, że mało u mnie zup, więc wypada to nadrobić. Dlatego dziś polecam na obiad zupę kremową z białych warzyw. Niezwykle delikatna, a dzięki pietruszce wyczuwalna jest odrobina słodyczy. Dobra dla osób odchudzających się, ponieważ cała zupa to tylko około 170 kcal (dwie duże porcje). Najwięcej zawiera węglowodanów- 22 g, następnie tłuszczy-10,2 g (ilość tłuszczu wzrosła poprzez dodanie oliwy z oliwek), a białka 8,4 g.
                Białe warzywa uodporniają organizm, obniżają poziom złego cholesterolu, działają antybakteryjnie a także pomagają przy problemach z układem moczowym. 



Zupa Krem z białych warzyw


Składniki:
  • 200 g kalafiora;
  • 100 g pietruszki;
  • 25 g pora;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 500 ml wody (bulionu warzywnego bądź rosołu drobiowego);
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego;
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego;
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki;
  • szczypta pieprzu czarnego i soli.
Krok po kroku.

          Do garnka wlewam oliwę z oliwek, dodaję startą pietruszkę, pokrojonego w piórka pora oraz różyczki kalafiora i chwilę podsmażam. Po upływie około 10 minut zalewam wszystko wodą i gotuję aż warzywa będą miękkie. 
          Na sam koniec miksuję zawartość garnka na gładką masę, dodaję przyprawy i gotuję jeszcze parę minut na małym ogniu ciągle mieszając.

Zupa gotowa, można nakładać na talerze. Idealnie smakuje z chlebem domowej roboty bądź grzankami. 

Smacznego. 
 :-)

Komentarze

  1. Przyznam, że nie jadłam takiej zupy, ale zdjęcia i składniki podpowiadają, że jest pyszna. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty