Biała zupa krem
Zauważyłam, że mało u mnie zup, więc wypada to nadrobić. Dlatego dziś polecam na obiad zupę kremową z białych warzyw. Niezwykle delikatna, a dzięki pietruszce wyczuwalna jest odrobina słodyczy. Dobra dla osób odchudzających się, ponieważ cała zupa to tylko około 170 kcal (dwie duże porcje). Najwięcej zawiera węglowodanów- 22 g, następnie tłuszczy-10,2 g (ilość tłuszczu wzrosła poprzez dodanie oliwy z oliwek), a białka 8,4 g.
Białe warzywa uodporniają organizm, obniżają poziom złego cholesterolu, działają antybakteryjnie a także pomagają przy problemach z układem moczowym.
Białe warzywa uodporniają organizm, obniżają poziom złego cholesterolu, działają antybakteryjnie a także pomagają przy problemach z układem moczowym.
Zupa Krem z białych warzyw
Składniki:
- 200 g kalafiora;
- 100 g pietruszki;
- 25 g pora;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 500 ml wody (bulionu warzywnego bądź rosołu drobiowego);
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego;
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego;
- 1/2 łyżeczki czarnuszki;
- szczypta pieprzu czarnego i soli.
Krok po kroku.
Do garnka wlewam oliwę z oliwek, dodaję startą pietruszkę, pokrojonego w piórka pora oraz różyczki kalafiora i chwilę podsmażam. Po upływie około 10 minut zalewam wszystko wodą i gotuję aż warzywa będą miękkie.
Na sam koniec miksuję zawartość garnka na gładką masę, dodaję przyprawy i gotuję jeszcze parę minut na małym ogniu ciągle mieszając.
Zupa gotowa, można nakładać na talerze. Idealnie smakuje z chlebem domowej roboty bądź grzankami.
Smacznego.
:-)
Przyznam, że nie jadłam takiej zupy, ale zdjęcia i składniki podpowiadają, że jest pyszna. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńProszę :-) Zapewniam, że jest pyszna :-)
Usuń