Omlet z serem kozim i pomidorami

               Dziś wpadłam na pomysł wykonania pysznego i puszystego omletu na śniadanie. W Święta nie zjadałam dużo jajek, więc mogłam sobie pozwolić. Totalnym zaskoczeniem był dla mnie ser kozi firmy PRESIDENT, nie tylko ze względu na delikatny smak oraz kremową konsystencję, ale także na skład (mleko kozie pasteryzowane, sól, kultury mleczarskie). Wartość odżywcza całego omletu to tylko 217 kcal, w tym białko 12,96 g, węgle 4,14 a tłuszcze 17,1 g czyli śmiało można zjeść go po treningu.


Omlet z serem kozim

Składniki:
  • 2 jajka M;
  • 20 g jogurtu naturalnego (1 łyżka);
  • 30 g sera koziego PRESIDENT;
  • 3 sztuki pomidorków koktajlowych (60 g);
  • czosnek niedźwiedzi;
  • papryka chili;
  • świeży tymianek.
Zaczynamy.

          Na samym początku ubijam jajka na puszystą masę wraz z jogurtem oraz przyprawami. Rozgrzewam patelnię z łyżeczką oliwy i wylewam masę, a następnie układam pokrojony ser kozi w paseczki oraz połówki pomidorów. Całość smażę na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy spód się zetnie energicznie przekręcam omlet na drugą stronę i dosłownie jeszcze smażę 5 minut, uważając by nie był za suchy. I gotowe :-)


Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty