Nasiona Chia - dobroczynny wpływ na organizm

              Nasiona Chia, inaczej szałwia hiszpańska, stały się hitem wśród osób dbających o zdrowie i znalazły szerokie zastosowanie głownie w kuchni wegańskiej. Ja testowałam z firmy BIO Planet  100% certyfikowany składnik ekologiczny.

Dlaczego je wybieramy i czy warto ?




              Na początku wspomnę, iż nasiona Chia można dodawać (całe bądź zmielone) do płatków śniadaniowych, deserów, sałatek a także wypieków ciast (jako zamiennik jajek) oraz pieczywa. Idealnie nadają się do zagęszczania zup i sosów, ponieważ w połączeniu z wodą pęcznieją, wytwarzając żelową konsystencję (podobnie jak siemię lniane). Jedząc je należy pamiętać aby nie przekraczać zalecanej dawki dziennej- 3 łyżeczki oraz pić dużą ilość wody.

Wartość energetyczna w 100 g wynosi 451 kcal

  • Białka 21 g
  • Węglowodany 4,9 g
  • Tłuszcze 31 g
  • Błonnik 34,4 g
W 15 g czyli dziennej dawce jest tylko 67,65 kcal.

           Szałwia hiszpańska jest bogactwem kwasów omega-3, które wspomagają pracę mózgu oraz układu nerwowego. Dzięki nim poprawiamy koncentrację, pamięć, chronimy przed depresją, a w późniejszym wieku zmniejszamy prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Alzheimera. Ponad to razem z błonnikiem chronią układ sercowo-naczyniowy, obniżając poziom złego cholesterolu oraz wyrównując ciśnienie we krwi.

           W układzie pokarmowym nasiona pobudzają perystaltykę jelit, regulując ilość wypróżnień, co za tym idzie chronią przed zaparciami, a w późniejszym wieku przed rakiem jelita grubego. 

           Ważna jest informacja, iż te małe ziarenka wzmacniają układ kostny a także zębowy, dzięki wysokiej zawartości wapnia oraz fosforu.

Zawierają aż 91 aminokwasów ze 100, dlatego są doskonałym źródłem białka dla Wegetarian/Wegan a także osób ćwiczących, budujących mięśnie. 

            Na koniec warto wspomnieć, że nasiona Chia to bardzo dobry dodatek do codziennej diety dla osób odchudzających się ze względu na wspomniany już błonnik oraz żelową konsystencję, która wypełnia żołądek dając uczucie sytości na dłuższy czas.

Zawartość minerałów w 100 g:*
  • Fosfor 860 mg;
  • Wapń 631 mg;
  • Potas 407 mg;
  • Magnez 335 mg;
  • Żelazo 7,72 mg;
  • Cynk 4,58 mg.
Dla porównania nasiona lnu w 100 g zawierają:**
  • Fosfor 622 mg;
  • Wapń 236 mg;
  • Potas 831 mg;
  • Magnez 431 mg;
  • Żelazo 5 mg;
  • Cynk 4 mg.
http://www.bioplanet.pl/chia---nasiona-szalwii-hiszpanskiej-salvia-hispanica-bio-400-g---bio-planet,r-723,p6834,PL

Moim zdaniem nasiona Chia są godne uwagi, głównie ze względu na dużą ilość aminokwasów. U mnie znalazły zastosowanie przede wszystkim jako składnik deserów i koktajli potreningowych. Myślę, że z czasem zacznę eksperymentować i dodawać je do wypieków a także dżemów owocowych. Na razie jestem zadowolona z testowanego produktu, codziennie jem 2 łyżeczki Chia dodane do koktajlu. Informuję, że nie zaobserwowałam u siebie żadnych efektów ubocznych i mam nadzieję, że takich nie będzie :-)

Miłego weekendu


Źródła:
*Poradnikzdrowie.pl
**A.Czech; Zastosowanie lnu i inuliny w żywieniu i żywności

Komentarze

  1. Planuję zakup od jakiegoś czasu, koniecznie po powrocie ze zgrupowania muszę to zrobić!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty