Sałatka ze świeżego kalafiora
Dzisiejsza sałatka może być wykorzystana na Wielkanocnym stole, jest lekka, świeża i bardzo dobra. Idealnie skomponuje się zarówno z jajkami, jak i pieczonymi mięsami.
Kalafior to warzywo kapustne, najczęściej spożywane po ugotowaniu (ja natomiast użyłam surowego), które zawiera sulforafan- substancję zapobiegającą nowotworom oraz wstrzymująca rozwój komórek rakowych. Ponad to spowalnia proces starzenia się skóry dzięki antyoksydantom, witaminom C, A, E, K i z gr. B. Oprócz tego zawiera minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu: wapń, żelazo, potas, cynk, magnez, fosfor oraz fluor. Niestety długotrwałe gotowanie sprawia, że wszystko, co dobre pozostanie w wodzie, którą na końcu wylejemy. Najlepiej wrzucać kalafiora na wrzątek i gotować max 4 minuty albo jeść surowego :-)
Sałatka z surowego kalafiora
Składniki:
Kalafior to warzywo kapustne, najczęściej spożywane po ugotowaniu (ja natomiast użyłam surowego), które zawiera sulforafan- substancję zapobiegającą nowotworom oraz wstrzymująca rozwój komórek rakowych. Ponad to spowalnia proces starzenia się skóry dzięki antyoksydantom, witaminom C, A, E, K i z gr. B. Oprócz tego zawiera minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu: wapń, żelazo, potas, cynk, magnez, fosfor oraz fluor. Niestety długotrwałe gotowanie sprawia, że wszystko, co dobre pozostanie w wodzie, którą na końcu wylejemy. Najlepiej wrzucać kalafiora na wrzątek i gotować max 4 minuty albo jeść surowego :-)
Sałatka z surowego kalafiora
Składniki:
- 200 g kalafiora;
- 1 łodyga selera naciowego (około 45g);
- 100 g ogórka świeżego;
- 30 g pomidorów suszonych (w oleju);
- 100 g sera feta;
- 2 łyżki kiełków brokuła;
- pieprz czarny;
- pieprz ziołowy;
- bazylia;
- czosnek granulowany.
Zaczynamy.
Wszystkie warzywa dokładnie myję. Kalafiora rozdzielam na najmniejsze różyczki, selera naciowego kroję w cienkie plasterki, a ogórka w kostkę. Następnie pomidory suszone odsączone z zalewy kroję w paski. Składniki wrzucam do miski, dodaję pokruszony ser feta, kiełki oraz przyprawy i dokładnie mieszam.
Najlepiej jeść na następny dzień, wtedy smaki "przegryzą się".
Kalafior jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym, dlatego polecany jest ludziom na diecie.
Najlepiej jeść na następny dzień, wtedy smaki "przegryzą się".
Kalafior jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym, dlatego polecany jest ludziom na diecie.
Cała sałatka to około 5 porcji/ 550 kcal / 16,9 g białka/ 23,4 g węgli /35,1 g tłuszczów.
SMACZNEGO !
Bardzo ciekawy przepis, a kalafior UWIELBIAM :) No nie pozostaje nic innego jak wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie: fochzprzytupemblogspot.com :)
Ja też chętnie zrobię ponieważ uwielbiam kalafior :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne smaczne danie.
OdpowiedzUsuń