Drożdżowe muffiny na ostro
Kto rano wstaje ten ma babeczki ! Postanowiłam wypróbować moją nową formę i zrobiłam drożdżowe, wytrawne muffiny. Idealne do szkoły bądź pracy na drugie śniadanie. Można bez problemu przekroić je i posmarować serkiem. Z całości wyszło 15 średniej wielkości babeczek.
Wytrawne muffiny drożdżowe
Składniki:
Smacznego. Miłego dnia !
Wytrawne muffiny drożdżowe
Składniki:
- 300g mąki (200g mąki pszennej razowej + 100g pszennej);
- 150 ml wody;
- 25 g drożdży;
- 1 jajko;
- 1 łyżka oleju kokosowego;
- 1/2 łyżeczki cukru;
- 30 g suszonych pomidorów (w zalewie);
- 10 sztuk oliwek zielonych;
- 1 łyżeczka przyprawy Kamis (suszone pomidory, czosnek, bazylia, sól);
- 1 łyżeczka suszonej cebuli;
- szczypta pieprzu cayenne;
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek;
- otręby pszenne.
Zaczynam!
Na początku z drożdży, cukru, mąki oraz odrobiny wody robię zaczyn i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
W tym czasie do misy dodaję wszystkie suche składniki, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory oraz w krążki oliwki. Następnie gotowy zaczyn dodaję do suchych składników wraz z wodą, rozpuszczonym olejem kokosowym i jajkiem. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
Blachę do muffin smaruję oliwą i posypuję otrębami. Z gotowego ciasta robię małe kulki i układam w formie. Odstawiam do wyrośnięcia.
Nastawiam piekarnik na 180 stopni i po 30 minutach mam gotowe babeczki :-)
Do 3 muffinek do środka dodałam kostkę sera pleśniowego, idealna kompozycja.
MNIAM MNIAM. Wytrawne muffiny brzmią zdrowiej. haha :)
OdpowiedzUsuńTak nietypowo skoro na ostro. Brzmi smakowicie. Trzeba poznawać nowe rzeczy :D
OdpowiedzUsuńhttp://to-read-or-not-to-read.blog.onet.pl/
Zachęcam :-)
Usuń