Drożdżowe muffiny na ostro

             Kto rano wstaje ten ma babeczki ! Postanowiłam wypróbować moją nową formę i zrobiłam drożdżowe, wytrawne muffiny. Idealne do szkoły bądź pracy na drugie śniadanie. Można bez problemu przekroić je i posmarować serkiem. Z całości wyszło 15 średniej wielkości babeczek. 


Wytrawne muffiny drożdżowe

Składniki:

  • 300g mąki (200g mąki pszennej razowej + 100g pszennej);
  • 150 ml wody;
  • 25 g drożdży;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka oleju kokosowego;
  • 1/2 łyżeczki cukru;
  • 30 g suszonych pomidorów (w zalewie);
  • 10 sztuk oliwek zielonych;
  • 1 łyżeczka przyprawy Kamis (suszone pomidory, czosnek, bazylia, sól);
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli;
  • szczypta pieprzu cayenne;
Dodatkowo:
  • oliwa z oliwek;
  • otręby pszenne.
Zaczynam!

    Na początku z drożdży, cukru, mąki oraz odrobiny wody robię zaczyn i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

    W tym czasie do misy dodaję wszystkie suche składniki, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory oraz w krążki oliwki. Następnie gotowy zaczyn dodaję do suchych składników wraz z wodą, rozpuszczonym olejem kokosowym i jajkiem. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.

    Blachę do muffin smaruję oliwą i posypuję otrębami. Z gotowego ciasta robię małe kulki i układam w formie. Odstawiam do wyrośnięcia. 

Nastawiam piekarnik na 180 stopni i po 30 minutach mam gotowe babeczki :-)



Do 3 muffinek do środka dodałam kostkę sera pleśniowego, idealna kompozycja. 


Smacznego. Miłego dnia !

Komentarze

  1. MNIAM MNIAM. Wytrawne muffiny brzmią zdrowiej. haha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak nietypowo skoro na ostro. Brzmi smakowicie. Trzeba poznawać nowe rzeczy :D

    http://to-read-or-not-to-read.blog.onet.pl/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty