Fit Kebab- wytrawne naleśniki z mąki z ciecierzycy

               Dzisiejszym testowanym produktem jest mąka z ciecierzycy, można ją zrobić samemu ja kupiłam gotową. Warto podkreślić, że to produkt bezglutenowy o dużej zawartości białka, a także potasu, fosforu, magnezu oraz wapnia. Poza tym zawiera kwas foliowy i witaminy z gr. B. Poprawia perystaltykę jelit, dzięki dużej zawartości błonnika (7,6g/100g), wiąże również nadmiar kwasu żołądkowego, pomagając przy leczeniu refluksu.


Wytrawne naleśniki z mąki z ciecierzycy 

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy;
  • 300 ml wody;
  • 1 łyżka siemienia lnianego;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek+ odrobinę do smażenia;
  • szczypta soli i pieprzu.
Dodatki:
  • 200 g piersi z kurczaka;
  • 1/2 papryki czerwonej;
  • 1/2 awokado;
  • 20 g pora;
  • 50 g pieczarek (pokrojonych w plastry i uduszonych na patelni);
  • słodka papryka mielona, pieprz cayenne.
Sos:
  • 100g jogurtu naturalnego;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 5 listków bazylii;
  • pieprz ziołowy.
Zaczynam.

          Składniki mieszam ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Na początku może się wydawać za rzadka, dlatego należy odstawić ją  na 30 minut, wtedy ciecierzyca z nasionami lnu napęcznieją.
          
          W tym czasie kroję pierś z kurczaka w kostkę, doprawiam i smażę na patelni. Następnie robię sos. Wszystkie potrzebne składniki miksuję aż otrzymam gładką konsystencję. 

          Po 30 minutach smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej i posmarowanej oliwą patelni. Placki smażę dość długo na małym ogniu, ponieważ mogą się rozrywać przy przekręcaniu i ciężko odchodzić od dna. 

          Gotowy naleśnik smaruję sosem, układam plastry awokado, pora pokrojonego w piórka, kilka "pasków" papryki, kurczaka oraz pieczarki. Całość zawijam i gotowe. Najlepiej zawijać ciepłego naleśnika ponieważ może pękać.

Ze wszystkich składników wyszły 4 porcje, przy smażeniu dwa pierwsze naleśniki niestety były nieudane !


Smacznego. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty