Test Tofu. Makaron z warzywami i Tofu
Pora na test kolejnego źródła białka- tym razem roślinnego, choć jest porównywalne ze zwierzęcym. Próbowałam Tofu Serka naturalnego (Solida Food) i mam mieszane uczucia, ponieważ smak nie przypadł mi do gustu.
Soja- roślina strączkowa, jest bogata w witaminy z grupy B oraz potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Jedzenie jej pod każdą postacią zmniejsza poziom złego cholesterolu a także ryzyko zachorowania na miażdżycę i nowotwór. Na 100 g Tofu, wartość energetyczna wynosi tylko 79 kcal, ma 9 g białka, 4 g węglowodanów, a tłuszczu 3 g. Idealnie nadaje się jako posiłek po treningu, np w formie koktajlu.
Miłego dnia !
Soja- roślina strączkowa, jest bogata w witaminy z grupy B oraz potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Jedzenie jej pod każdą postacią zmniejsza poziom złego cholesterolu a także ryzyko zachorowania na miażdżycę i nowotwór. Na 100 g Tofu, wartość energetyczna wynosi tylko 79 kcal, ma 9 g białka, 4 g węglowodanów, a tłuszczu 3 g. Idealnie nadaje się jako posiłek po treningu, np w formie koktajlu.
Makaron Tagliatelle z warzywami i Tofu
Składniki:
- 100 g makaronu Pełne Ziarno Lubella Tagliatelle;
- 20 g Tofu (sól, pieprz, papryka wędzona);
- 150 g pieczarek;
- 50 g papryki czerwonej;
- 1 cebula;
- 100 g fasoli czerwonej z puszki;
- 10 listków bazylii;
- tymianek świeży;
- pieprz cayenne;
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Zaczynamy.
Na początku duszę na patelni z odrobiną wody cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki w plastry a paprykę w kostkę, do czasu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaję opłukaną czerwona fasolę i chwilę jeszcze trzymam na ogniu.
Na oddzielnej suchej patelni przypiekam pokrojone w kostkę Tofu obtoczone przyprawami.
Makaron gotuję al'dente (jest bardzo smaczny, nie skleja się), odcedzam, dodaję duszone warzywa, pozostałe przyprawy, oliwę z oliwek i wszystko mieszam. Nakładam na talerze i posypuję Tofu.
Smacznego.
Miłego dnia !
Wygląda smakowicie, jednakże do smaku Tofu chyba nigdy się nie przekonam. A szkoda bo jego wartości są naprawdę imponujące. :)
OdpowiedzUsuńDodaje do obserwujących, jesli pozwolisz będę czerpać z twojego bloga inspiracje kulinarne do swojego programu diety:)
Pozdrawiam Cam z www.befitandsexystudentlife.blogspot.com
Świetny przepis! Tofu jest najlepsze na świecie, a szczerze mówiąc ostatnio o nim zapomniałam. Przepis na makaron wykorzystam :)
OdpowiedzUsuń