Chleb, który zmienia życie
Pierwszy raz piekłam chleb, a przepis znalazłam, przeglądając bloga Jadłonomia. Oczywiście delikatnie go zmodyfikowałam by poczuć, że jest trochę mój :-) Smakuje naprawdę dobrze i jest niezwykle sycący. Ale czy zmienił moje życie ?!? Może trochę . . . Przede wszystkim wiem z czego został zrobiony i mam pewność, że nie zawiera żadnych konserwantów. Chleb robi się bardzo łatwo i szybko, więc zapraszam do pieczenia wszystkich, którzy cenią sobie własne wyroby .
Chleb
Składniki:
- 1 szklanka słonecznika;
- 3/4 szklanki siemienia lnianego;
- 1/2 szklanki mixu płatków migdałowych i pestek dyni;
- 50 g orzechów włoskich;
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie firmy Melvit);
- 10 łyżek mielonych nasion lnu (u mnie Oleofarm);
- 2 łyżeczki czarnuszki;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżka miodu gryczanego (pasieka-nowinski.pl);
- 5 łyżek oleju kokosowego;
- 1 3/4 szklanki letniej wody.
Zaczynam od przełożenia do garnuszka oleju kokosowego oraz miodu, stawiam na małym gazie i dosłownie minutę podgrzewam, żeby zaczęło się rozpuszczać. Następnie wszystkie suche składniki wkładam do miski i mieszam. Ostatnią moją czynnością jest połączenie letniej wody i soli z rozpuszczonym olejem kokosowym oraz miodem. Na koniec łączę mokre i suche składniki, całość dokładnie mieszam. Gotową masę odstawiam na godzinę.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni, wykładam keksówkę (25cm) papierem do pieczenia i przekładam masę. Piekę około 60 minut.
UWAGA ! Upieczony chleb należy odstawić do całkowitego wystygnięcia w chłodne miejsce. Po godzinie należy wyjąć go z formy i dalej studzić.
Gotowe ! Prawda, że proste ? ?
SMACZNEGO !
Czy zamiast oleju kokosowego może być coś innego?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, następnym razem będę eksperymentować :-) Ale namawiam do kupna oleju kokosowego, ma różnorakie zastosowanie (nie tylko w kuchni). Proszę spróbować z masłem klarowanym bądź innym olejem roślinnym i dać znać, co wyszło :-)
UsuńJaka jest rola platkow owsianych? Bo ja musialabym bezglutenowe. Czy moge jaglanymi zastąpić? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOczywiście proszę spróbować zastąpić innymi, np. gryczanymi bądź ryżowymi, osobiście jaglanych jeszcze nie jadłam :-) Chodzi o to, że płatki owsiane pęcznieją i dzięki płynnym składnikom wiążą całość :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny chleb. Jest teraz podstawą mojego śniadania.
OdpowiedzUsuń