Poranna rozgrzewka
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, dlatego nie należy go omijać. Zadbajmy więc o to by było pełnowartościowe ! Pamiętajmy, że spożywamy od 30 minut do 60 minut po obudzeniu.
Poniżej moja propozycja na poranną rozgrzewkę ciała i zmysłów.
Kasza jaglana z musem owocowym + gorąca czekolada
Kasza:
Zaczynamy tworzyć.
Do garnka wlewam mleko z cynamonem oraz startym imbirem i zaczynam podgrzewać. Kiedy mleko zacznie się lekko "unosić" przekładam kaszę przepłukaną trzy razy na zmianę zimna-ciepła-zimna woda. Przykręcam palnik, przykrywam garnek pokrywką i gotuję około 15 minut aż kasza pochłonie większość mleka. Po tym czasie wyłączam gaz, dodaję żurawinę i orzechy, mieszam, nakrywam pokrywką i odstawiam.
Podczas gotowania kaszy obieram, kroję w kostkę owoce, podsmażam na masełku, dodaję dwa goździki. Czekam aż owoce zmiękną i będę mogła rozbić je widelcem. Po uzyskaniu jednolitej masy dodaję miód oraz szafran, mieszam, chwilę jeszcze podsmażając.
CZEKOLADA.
Rozpuszczam pół tabliczki czekolady w garnku z mlekiem i kakaem w kąpieli wodnej ciągle mieszając. Po uzyskaniu jednolitej masy wrzucam roztartą w moździerzu papryczkę, mieszam....GOTOWE.
PS. Z całości wyjdą dwie porcje.
Na temat kaszy jaglanej napiszę oddzielny post, ponieważ warto bliżej przyjrzeć się temu dobrodziejstwu !
MIŁEGO DNIA ! SMACZNEGO !
Poniżej moja propozycja na poranną rozgrzewkę ciała i zmysłów.
Kasza jaglana z musem owocowym + gorąca czekolada
Kasza:
- pół szklanki kaszy jaglanej;
- 375 ml mleka;
- szczypta cynamonu;
- centymetrowy pasek świeżego imbiru (starty);
- 10 g orzechów włoskich;
- 10 g żurawiny.
- średniej wielkości gruszka;
- średniej wielkości, słodkie jabłko;
- 5 g miodu;
- płaska łyżeczka masła śmietankowego;
- goździki;
- odrobina szafranu.
Gorąca czekolada:
- 1/2 opakowania gorzkiej czekolady ;
- 250 ml mleka;
- 10 g kakao;
- jedna suszona papryczka chili.
Do garnka wlewam mleko z cynamonem oraz startym imbirem i zaczynam podgrzewać. Kiedy mleko zacznie się lekko "unosić" przekładam kaszę przepłukaną trzy razy na zmianę zimna-ciepła-zimna woda. Przykręcam palnik, przykrywam garnek pokrywką i gotuję około 15 minut aż kasza pochłonie większość mleka. Po tym czasie wyłączam gaz, dodaję żurawinę i orzechy, mieszam, nakrywam pokrywką i odstawiam.
Podczas gotowania kaszy obieram, kroję w kostkę owoce, podsmażam na masełku, dodaję dwa goździki. Czekam aż owoce zmiękną i będę mogła rozbić je widelcem. Po uzyskaniu jednolitej masy dodaję miód oraz szafran, mieszam, chwilę jeszcze podsmażając.
CZEKOLADA.
Rozpuszczam pół tabliczki czekolady w garnku z mlekiem i kakaem w kąpieli wodnej ciągle mieszając. Po uzyskaniu jednolitej masy wrzucam roztartą w moździerzu papryczkę, mieszam....GOTOWE.
PS. Z całości wyjdą dwie porcje.
Na temat kaszy jaglanej napiszę oddzielny post, ponieważ warto bliżej przyjrzeć się temu dobrodziejstwu !
MIŁEGO DNIA ! SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz