Poranna rozgrzewka

       Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, dlatego nie należy go omijać. Zadbajmy więc o to by było pełnowartościowe ! Pamiętajmy, że spożywamy od 30 minut do 60 minut po obudzeniu.
     
        Poniżej moja propozycja na poranną rozgrzewkę ciała i zmysłów.




 Kasza jaglana z musem owocowym + gorąca czekolada

Kasza: 
  • pół szklanki kaszy jaglanej;
  • 375 ml mleka;
  • szczypta cynamonu;
  • centymetrowy pasek świeżego imbiru (starty);
  • 10 g orzechów włoskich; 
  • 10 g żurawiny.
Mus owocowy:
  • średniej wielkości gruszka;
  • średniej wielkości, słodkie jabłko;
  • 5 g miodu;
  • płaska łyżeczka masła śmietankowego;
  • goździki;
  • odrobina szafranu.
Gorąca czekolada: 
  • 1/2 opakowania gorzkiej czekolady ;
  • 250 ml mleka;
  • 10 g kakao;
  • jedna suszona papryczka chili.
Zaczynamy tworzyć. 

         Do garnka wlewam mleko z cynamonem oraz startym imbirem i zaczynam podgrzewać. Kiedy mleko zacznie się lekko "unosić" przekładam kaszę przepłukaną trzy razy na zmianę zimna-ciepła-zimna woda. Przykręcam palnik, przykrywam garnek pokrywką i gotuję około 15 minut aż kasza pochłonie większość mleka. Po tym czasie wyłączam gaz, dodaję żurawinę i orzechy, mieszam, nakrywam pokrywką i odstawiam.

         Podczas gotowania kaszy obieram, kroję w kostkę owoce, podsmażam na masełku, dodaję dwa goździki. Czekam aż owoce zmiękną i będę mogła rozbić je widelcem. Po uzyskaniu jednolitej masy dodaję miód oraz szafran, mieszam, chwilę jeszcze podsmażając.

CZEKOLADA.
         Rozpuszczam pół tabliczki czekolady w garnku z mlekiem i kakaem w kąpieli wodnej ciągle mieszając. Po uzyskaniu jednolitej masy wrzucam roztartą w moździerzu papryczkę, mieszam....GOTOWE.

PS. Z całości wyjdą dwie porcje.





Na temat kaszy jaglanej napiszę oddzielny post, ponieważ warto bliżej przyjrzeć się temu dobrodziejstwu !

MIŁEGO DNIA ! SMACZNEGO  !

Komentarze

Popularne posty