Kasza jaglana kokosowa na śniadanie
Publikuję kolejny przepis z kaszą jaglaną w roli głównej, ponieważ uwielbiam ją nie tylko za smak, ale także za bogactwo witamin i minerałów. W małych, żółtych kuleczkach znajdują się: wit. B1 B2 B6 oraz żelazo i miedź. Ma pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci, ponieważ zawiera krzem. Warto wspomnieć, że nie zawiera glutenu a także jest zasadotwórcza- pomaga przy leczeniu zakwaszenia organizmu. Stosuje się ją również przy dietach oczyszczających, skutecznie radzi sobie z usuwaniem toksyn.
Kaszę jaglana przyrządza się bardzo łatwo, należy jedynie przestrzegać kilku zasad:
Kaszę jaglana przyrządza się bardzo łatwo, należy jedynie przestrzegać kilku zasad:
- Płuczemy wodą "zimna-ciepła-zimna" by pozbyć się osadu;
- Proporcje w stosunku do wody to 1:2;
- Wsypujemy do gotującej się wody i nie mieszamy, w przeciwnym razie zrobi się kleik;
- Gotujemy na małym ogniu około 15 minut, po tym czasie odstawiamy żeby kasza wchłonęła resztę wody.
Dodam jeszcze. . . kasza jaglana to idealne śniadanie w mroźne dni, niesamowicie rozgrzewa i dodaje energii na cały dzień :-)
Kasza jaglana na śniadanie
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej;
- 2 szklanki wody;
- 2 łyżki wiórków kokosowych;
- 1 łyżeczka oleju kokosowego;
- 1 łyżeczka miodu;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- 1 łyżka płatków migdałowych;
- 1 granat.
Zaczynamy !
Do garnka wlewam wodę, kiedy się zagotuję wsypuje wiórki, cynamon oraz przepłukaną kaszę. Zmniejszam ogień i gotuję 15 minut. Po tym czasie wyłączam i czekam aż wchłonie całą wodę. Na koniec do lekko przestudzonej kaszy dodaję miodu, oleju kokosowego oraz migdałów- całość mieszam. GOTOWE! Przekładam do miseczek i posypuję granatem.
Z całości wyjdą 4 małe porcje.
Smacznego! Miłego dnia!
Komentarze
Prześlij komentarz