Łosoś w towarzystwie jarmużu i koktajl na kolację
Jarmuż. Wstyd się przyznawać, ale jadłam go pierwszy raz, zetknęłam się z "nim" na Sylwestrze, ponieważ występował w roli ozdobnika sałatek. Nawet nie zdawałam sobie sprawy, że te pomarszczone, zielone listki mają tak dużo wartości odżywczych i zapobiegają wielu groźnym chorobom.
Koktajl
Znaleźć możemy przede wszystkim bogactwo białka i błonnika, wit. C, K, A, z grupy B, kwas foliowy i sole mineralne: potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk a także silny przeciwutleniacz sulforafan. Jarmuż zawiera także szczawiany (i to jedyny minus ! ), dlatego powinny unikać go w nadmiarze osoby chorujące na kamicę nerkową.
Poniżej przepis na bardzo szybki obiad, który przygotowuje się w 10 minut, dobrze smakuje i uda się każdemu !!
Składniki:
- 125 g łososia (świeży filet);
- jarmuż (wg uznania);
- oliwa z oliwek;
- 1 łyżka sezamu;
- szczypta czosnku niedźwiedziego;
- ew. sól i pieprz do smaku.
Zaczynamy tworzyć .
Na mały talerzyk wysypuję sezam, dodaję dużą szczyptę czosnku niedźwiedziego (ew. sól i pieprz). Następnie przygotowany filet smaruję z każdej strony oliwą z oliwek i obtaczam go w sezamie. Rozgrzewam patelnię, smarując ją odrobiną oliwy, kładę łososia i smażę parę minut z każdej strony (do uzyskania ładnego koloru).
W międzyczasie nakładam na talerz sporą garść jarmużu i polewam łyżeczką oliwy z oliwek. Dodaję również sezam, który pozostał na patelni ze smażenia - nie lubię jak coś się marnuje. Nakładam łososia i GOTOWE !!!!
Koktajl
Jeszcze przepis na szybki koktajl dla tych, którzy je uwielbiają !
Do blendera wkładam:
- garść jarmużu,
- pół banana,
- 100 ml jogurtu;
- 1cm pasek imbiru.
Wszystko zalewam szklanką maślanki i blenduję. Na koniec wsypuję łyżeczkę siemienia lnianego . . . i gotowe!!!
Pycha !
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz