Krem czekoladowy z awokado

              Każdy uwielbia czekoladę, ponieważ daje szczęście- podnosi poziom endorfin oraz jest jednym z najpopularniejszych afrodyzjaków. Jednak czy wszystkie wyroby czekoladowe, które dostępne są na rynku mają na nas tak dobry wpływ? Zastanawiam się dlaczego na pierwszym miejscu w składzie znajduje się cukier ? ! Przecież nadmiar tego składnika powoduje uzależnienie, a po pewnym czasie organizm domaga się zwiększenia dawki. Wpadamy w nałóg, a przy okazji przyczyniamy się do zaburzenia pracy trzustki oraz leptyny- hormonu, który hamuje uczucie głodu. Tak człowiek zaczyna więcej jeść, przybiera na wadze, wpada w depresję, zajadając ją większą ilością słodyczy. Czy to nie jest czasem błędne koło, które należy bardzo szybko przerwać ? ! ?

             Poniższy przepis to alternatywa dla kremów czekoladowych, które nie mają nic wspólnego ze zdrową żywnością, na pewno nie dają szczęścia, a jedynie odkładającą się tkankę tłuszczową :-) 
             
Krem czekoladowy

Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado;
  • 2 łyżki kakao;
  • 8 sztuk suszonych daktyli.
Zaczynamy !

           Na początku daktyle zalewam letnią wodą i odstawiam na 2h żeby zmiękły. Następnie obieram awokado, kroję na mniejsze części, dodaje odsączone daktyle i blenduję na jednolitą masę. Na końcu wsypuję kakao i mieszam całość. 
Gotowe !


Do kremu z powodzeniem można dodać orzechów, wiórek kokosowych bądź przypraw korzennychZachęcam wszystkich żeby wypróbowali tego przepisu, ponieważ w składzie znajduje się bogactwo witamin i minerałów. 


Awokado zawiera wit. B9, B6, K, E i C a także magnez, wapń, fosfor oraz potas.
Kakao to bogactwo magnezu, chromu, żelaza, miedzi, potasu, cynku, fosforu oraz wapnia.
Daktyle są źródłem wit. C oraz witamin z gr. B, potasu, miedzi, magnezu oraz żelaza.


DOBRY HUMOR GWARANTOWANY !

SMACZNEGO !

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty