Pasta twarogowa do chleba

              Kanapki to najpopularniejsze "danie"chętnie przyrządzane i jedzone na śniadanie bądź kolację. Zazwyczaj robione są z wędliną, czasem w ramach szaleństwa z pasztetem lub serem :-)  Moja dzisiejsza propozycja to pasta z twarogu na ostro, którą przyprawiłam czarnuszką. Jest to moja ulubiona przyprawa, dodaję ją dosłownie do wszystkiego ! Ma specyficzny korzenno-pieprzny smak, nadający wyrazistości potrawom. Poza tym, że jest niezastąpiona w kuchni, wykorzystuje się ją również w lecznictwie. Czarnuszka działa przeciwwrzodowo oraz chroni wątrobę i nerki przed toksynami. W kosmetyce doceniona przy leczeniu trądziku, łuszczycy, grzybicy i AZS. 
Zachęcam wszystkich do zaopatrzenia się w czarnuszkę, już w starożytności uważano, że potrafi wyleczyć ze wszystkiego. 



 Pasta twarogowa



Składniki:
  • 200g twarogu półtłustego;
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego;
  • 1 łyżka cebuli;
  • 10 sztuk oliwek zielonych;
  • duża szczypta czarnuszki;
  • szczypta kolendry, pieprzu, ew. soli.
Dodatkowo: 
  • kiełki rzodkiewki.
Zaczynamy. Zajmie to 5 minut !!

             Twaróg rozbijam widelcem, jeśli jest za gęsty dodaję łyżkę jogurtu naturalnego (lub dwie) i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Następnie kroję w bardzo drobną kostkę cebulę, w krążki oliwki i dodaję do twarogu razem z przyprawami. Wystarczy wszystko połączyć i GOTOWE !
Można podawać z kiełkami rzodkiewki lub innymi według uznania.


Zdrowego i aktywnego dnia życzę  !! 

Komentarze

Popularne posty