Pasta twarogowa do chleba
Kanapki to najpopularniejsze "danie"chętnie przyrządzane i jedzone na śniadanie bądź kolację. Zazwyczaj robione są z wędliną, czasem w ramach szaleństwa z pasztetem lub serem :-) Moja dzisiejsza propozycja to pasta z twarogu na ostro, którą przyprawiłam czarnuszką. Jest to moja ulubiona przyprawa, dodaję ją dosłownie do wszystkiego ! Ma specyficzny korzenno-pieprzny smak, nadający wyrazistości potrawom. Poza tym, że jest niezastąpiona w kuchni, wykorzystuje się ją również w lecznictwie. Czarnuszka działa przeciwwrzodowo oraz chroni wątrobę i nerki przed toksynami. W kosmetyce doceniona przy leczeniu trądziku, łuszczycy, grzybicy i AZS.
Zachęcam wszystkich do zaopatrzenia się w czarnuszkę, już w starożytności uważano, że potrafi wyleczyć ze wszystkiego.
Pasta twarogowa
Zachęcam wszystkich do zaopatrzenia się w czarnuszkę, już w starożytności uważano, że potrafi wyleczyć ze wszystkiego.
Pasta twarogowa
Składniki:
- 200g twarogu półtłustego;
- 1 łyżka jogurtu naturalnego;
- 1 łyżka cebuli;
- 10 sztuk oliwek zielonych;
- duża szczypta czarnuszki;
- szczypta kolendry, pieprzu, ew. soli.
- kiełki rzodkiewki.
Zaczynamy. Zajmie to 5 minut !!
Twaróg rozbijam widelcem, jeśli jest za gęsty dodaję łyżkę jogurtu naturalnego (lub dwie) i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Następnie kroję w bardzo drobną kostkę cebulę, w krążki oliwki i dodaję do twarogu razem z przyprawami. Wystarczy wszystko połączyć i GOTOWE !
Można podawać z kiełkami rzodkiewki lub innymi według uznania.
Zdrowego i aktywnego dnia życzę !!
Komentarze
Prześlij komentarz