Zupa z soczewicy czerwonej

                Absolutny hit na mroźne popołudnia, niezwykle rozgrzewająca zupa ! Wspomnę na początku, że soczewica czerwona to źródło białka, potasu (369 mg/100 g), fosforu, magnezu, wapnia a także żelaza. Dzięki niskiej zawartości sodu, wspomaga leczenie nadciśnienia (chyba, że dodamy sporo soli do gotowania) oraz obniżać poziom cholesterolu LDL. Powinna znaleźć się na talerzach u osób odchudzających się, ponieważ należy do produktów niskokalorycznych (116 kcal/ 100 g) o dość sporej ilości błonnika (8 mg/100 g), dzięki temu skutecznie "zapycha" żołądek. Ciekawy jest fakt, że soczewica zawiera także kwas foliowy zalecany dla kobiet w ciąży.*




Rozgrzewająca zupa z soczewicy czerwonej

Składniki: 
  • 300 ml wywaru warzywnego (może być rosół bądź woda);
  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej;
  • 1 marchew;
  • 100 g pora;
  • 1/4 papryki czerwonej;
  • 100 ml przecieru pomidorowego;
  • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru (startego);
  • ząbek czosnku;
  • większa szczypta pieprzy cayenne, kurkumy, czosnku niedźwiedziego;
  • szczypta gałki muszkatołowej.
Z całości wyjdą dwie dość spore porcje.

Zaczynamy !



         Do bulionu dodaję startą marchew, pokrojonego w plastry pora oraz paprykę. Całość gotuję, aż wszystkie warzywa będą miękkie (dzięki temu, że pokroiłam drobno, zajmie to około 10 minut). Następnie zawartość garnka blenduję i wrzucam przepłukaną soczewicę. Gotuję niecałe 15 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy soczewica będzie miękka, wlewam przecier pomidorowy i przyprawiam zupę. Chwilę jeszcze trzymam na ogniu i gotowe. Najlepiej zjeść ją od razu !!

Moja zupa była dość gęsta, jeśli lubicie rzadsze należy dodać więcej płynu albo mniej soczewicy :-)



Smacznego !!

*Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty