Pierogi z pieca ! PYCHOTA ;-)

                 Zaczniemy od pierogów, ponieważ je uwielbiam. Mogą mieć najróżniejsze farsze oraz ciasta, a ja zawsze będę je ubóstwiać :-)
                 Inspiracją do tego przepisu był wypad na weekend do Torunia. Przemierzałam miasto w poszukiwaniu czegoś dobrego do jedzenia a przede wszystkim zdrowego. Wśród fast food'ów wypatrzyłam restaurację Stary Młyn i wiedziałam, że muszę tam zjeść obiad :-) Było bardzo miło i pysznie, na pewno tam wrócę! 



Wytrawne pierogi z pieca

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej bądź mieszanka: 400 g żytniej razowej i 100 g pszennej;
  • 250 ml mleka 2%;
  • 2 łyżki masła roztopionego bądź oliwy z oliwek;
  • jajko;
  • 25 g drożdży świeżych;
  • szczypta soli do smaku, czasem dodaję do ciasta bazylię lub oregano;
  • pół łyżeczki cukru do wyrośnięcia drożdży.
Farsz:
  • duża pierś z kurczaka bądź indyka (200g - 300g);
  • cebula;
  • papryka;
  • świeża bazylia;
  • 2 ząbki czosnku;
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka wędzona.
Dodatkowo:
  • żółtko jaja kurzego i świeży koperek.
Zaczynamy tworzyć :-)

Na początku przygotowuję zaczyn. Podgrzewam lekko mleko, zdejmuję z gazu i dodaję drożdże, łyżkę mąki oraz cukier. Pozostawiam na jakieś 15 minut żeby spokojnie zachodziła fermentacja :)
Kiedy drożdże są gotowe biorę się za ciasto.
       Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajko, zaczyn, sól rozpuszczoną w odrobinie wody, roztopione masło bądź oliwę i wyrabiam. Ciasto jest gotowe, gdy nie klei się do rąk, w innym przypadku należy intuicyjnie dodać mąki. Przykrywam je i odstawiam w ciepłe miejsce. A niech rośnie !
      W tym czasie zabieram się za farsz. Oczyszczone mięso kroję w kostkę (nie za dużą), dodaję oliwy oraz przypraw i odstawiam na jakiś czas żeby złapało smak. Kroję warzywa (również w kosteczkę), wrzucam je na rozgrzaną patelnię i duszę. Po paru minutach dodaję mięso, przyprawiam i farsz gotowy. Nigdy nie liczę ile minut to trwa, po prostu zrób to intuicyjnie :-)
       Wyrośnięte ciasto na pierogi wyrabiam w dłoni: odrywam małą kulkę i formuję płaski krążek. Następnie dodaję farsz i sklejam widelcem :-)
        Po ułożeniu wszystkich pierogów na blasze, smaruję je żółtkiem i posypuję koperkiem.

Do rozgrzanego pieca 180 stopni wsuwam pierożki na 30 minut do uzyskania pięknej, rumianej skórki.

Można podawać z sosem pomidorowym, czosnkowym bądź pyszną surówką.






Życzę smacznego !!

Komentarze

Popularne posty