Dieta na zdrowe paznokcie
Rozpoczynając parę lat temu odchudzanie obawiałam się o kondycję swoich paznokci. Nie miałam ich idealnie odżywionych, dlatego chciałam uniknąć pogorszenia stanu. Zaczęłam więc szukać, jak powinnam się odżywiać żeby mieć je piękne, długie i odporne na łamliwość.
Paznokcie zbudowane są głównie z keratyny, która cechuje się wysoką zawartością cysteiny i metioniny.
Cysteina to aminokwas siarkowy występujący w soi, spirulinie, wołowinie, wieprzowinie, mięsie z kurczaka i indyka, soczewicy, ciecierzycy, czerwonej fasoli, groszku, czosnku oraz jajach. Ciekawostką jest fakt, iż cysteina wiąże się z metalami ciężkimi, usuwa je z organizmu oraz zapobiega gromadzeniu się w wątrobie.
Metionina- aminokwas piękności, znajdziemy go w rybach i mięsach, otrębach pszennych,ryżu, orzechach włoskich, brokułach, szpinaku oraz brukselce.
Przy dbaniu o paznokcie, jadłospis powinien obfitować w witaminę A, C, E, witaminy z grupy B oraz :
- Krzem występuje głównie w łuskach ziaren zbóż (dlatego należy unikać oczyszczonych zbóż), skórkach owoców, czosnku, rzodkiewce, cebuli oraz ziołach: skrzypie i pokrzywie.
- Żelazo to mikroelement potrzebujący wspomagaczy (białko, miedź wapń, wit. B,C,E) by dobrze organizm mógł go wchłonąć; produkty bogate w ten pierwiastek to wątroba, kakao, kasza jęczmienna i gryczana, żółtko jaja kurzego, sezam, nasiona dyni, słonecznika oraz siemię lniane.
- Cynk znajduje się w wątrobie, jajkach, serach żółtych, warzywach strączkowych, kaszy gryczanej oraz gorzkiej czekoladzie; podobnie jak żelazo, lepiej przyswajalny jest z produktów pochodzenia zwierzęcego.
- Miedź występuje w otrębach pszennych, owsie, kakao, nasionach słonecznika oraz orzechach włoskich.
- Selen występuje w organizmach w połączeniu z białkiem, dlatego znajdziemy go w produktach białkowych; najwięcej zawiera łosoś świeży, jajo kurze oraz nerki.
Jak widać niektóre produkty powtarzają się w występowaniu mikroelementów, dzięki temu zapamiętując je można skomponować dobrą dietę na zdrowe paznokcie.
Moje zabiegi prezentują się następująco:
Raz z tygodniu moczę paznokcie w oliwie z oliwek bądź oleju kokosowym przez ponad 30 minut ( w zależności ile mam czasu). Nalewam oliwę na podstawek i kładę na kubku z gorąca wodą. Po zakończeniu zabiegu pozostałość wcieram w skórki, paznokcie i całe dłonie. Na koniec można lekko osuszyć ręcznikiem papierowym.
Codziennie natomiast staram się jeść łyżkę stołową pestek dyni oraz siemienia lnianego dodając np. do kaszy lub płatków na śniadanie.
Podam również dla informacji, najczęstsze zmiany w obrębie paznokcia oraz przyczyny:
- łamliwe/ rozdwajające - niedobór właściwego białka, żelaza, wapnia, cynku i krzemu;
- białe plamki-urazy mechaniczne, niedobór wapnia i witaminy H;
- podłużne bruzdy/ nierówności- niedobór żelaza, witamin z grupy B, witaminy E, wskazują również na stan zapalny w organizmie.
PAMIĘTAJMY, że zmieniając sposób żywienia, efekty będą widoczne stopniowo i minimum po dwóch tygodniach. Ważna jest regularność i różnorodność posiłków ! ! !
Do dzieła :-)
Komentarze
Prześlij komentarz