Jajko "na raz"

               Jajko kurze średniej wielkości to tylko 71 kcal. Idealne na śniadanie oraz jako dodatek do sałatek i past kanapkowych. Jest źródłem łatwo-przyswajalnego przez organizm pełnowartościowego białka (aminokwasy egzogenne, które organizm sam nie wytwarza). Ponad to zawiera bardzo dużo składników odżywczych. W jednym jajku znajdziemy witaminy A, E, D, K, B2 i B12, fosfor, potas, wapń, żelazo oraz magnez. Żółtko zawiera także luteinę, która chroni oczy przed promieniowaniem i poprawia widzenie.

Samo zdrowie !!!




Kanapka z pastą awokado i jajkiem

Składniki:

  • kromka chleba razowego;
  • pasta z awokado (awokado, łyżka sezamu, łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, pieprz cayenne);
  • jajko;
  • łyżeczka masła bądź oliwy z oliwek;
  • czosnek niedźwiedzi;
  • papryka.

Zaczynamy tworzyć !

Do blendera wkładamy wszystkie składniki potrzebne do zrobienia pasty awokado. Blendujemy na gładką masę i smarujemy nią kromkę chleba. Następnie na małą patelnię dodajemy masła bądź oliwy i wbijamy jajko. Smażymy i pilnujemy by żółtko nam się nie ścięło-  ja robię to na wyczucie, ale naprawdę wystarczy chwila.  Kładziemy jajko na chlebie z pastą i gotowe. Można doprawić po swojemu. Ja dodałam czosnku niedźwiedziego i świeżej papryki. 




SMACZNEGO !!!

Komentarze

  1. Świetnie wygląda ta kromeczka. Sama aż się prosi żeby zaraz ją wsunąć.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty