Jajko "na raz"
Jajko kurze średniej wielkości to tylko 71 kcal. Idealne na śniadanie oraz jako dodatek do sałatek i past kanapkowych. Jest źródłem łatwo-przyswajalnego przez organizm pełnowartościowego białka (aminokwasy egzogenne, które organizm sam nie wytwarza). Ponad to zawiera bardzo dużo składników odżywczych. W jednym jajku znajdziemy witaminy A, E, D, K, B2 i B12, fosfor, potas, wapń, żelazo oraz magnez. Żółtko zawiera także luteinę, która chroni oczy przed promieniowaniem i poprawia widzenie.
Samo zdrowie !!!
Kanapka z pastą awokado i jajkiem
Składniki:
Samo zdrowie !!!
Kanapka z pastą awokado i jajkiem
Składniki:
- kromka chleba razowego;
- pasta z awokado (awokado, łyżka sezamu, łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, pieprz cayenne);
- jajko;
- łyżeczka masła bądź oliwy z oliwek;
- czosnek niedźwiedzi;
- papryka.
Zaczynamy tworzyć !
Do blendera wkładamy wszystkie składniki potrzebne do zrobienia pasty awokado. Blendujemy na gładką masę i smarujemy nią kromkę chleba. Następnie na małą patelnię dodajemy masła bądź oliwy i wbijamy jajko. Smażymy i pilnujemy by żółtko nam się nie ścięło- ja robię to na wyczucie, ale naprawdę wystarczy chwila. Kładziemy jajko na chlebie z pastą i gotowe. Można doprawić po swojemu. Ja dodałam czosnku niedźwiedziego i świeżej papryki.
SMACZNEGO !!!
Świetnie wygląda ta kromeczka. Sama aż się prosi żeby zaraz ją wsunąć.
OdpowiedzUsuń