Domowy twaróg
Twaróg robiłam pierwszy raz i przekonałam się, że to nie jest w cale takie trudne. Wystarczy zdobyć świeże mleko (niepasteryzowane)od krówki, poczekać 3 dni aż się zsiądzie i można działać. Do wykonania miałam tylko 600 ml, ponieważ w razie gdyby mi nie wyszło, nie zmarnowałabym tyle pysznego mleka.
Domowy twaróg
Składniki:
Miłego :-)
Domowy twaróg
Składniki:
- świeże mleko krowie.
Rekwizyty:
- garnek z dość grubym dnem;
- gaza;
- sitko.
Zaczynamy.
Do garnka wlewam świeże mleko, odstawiam w ciepłe miejsce na trzy dni do czasu aż się zsiądzie. Ważne jest aby warzyć ser w tym samym garnku, w którym się zsiadło. Codziennie zbieram śmietanę by twaróg nie był zbyt tłusty.
Po trzech dniach stawiam garnek na gazie i pilnuję żeby temperatura nie przekroczyła 40 stopni, kiedy serwatka robi się zbyt gorąca po prostu odstawiam na chwilę. Warzę dosłownie 15 minut i przelewam całość na sitko z gazą, delikatnie, aby grudki się nie rozleciały. Oczywiście serwatki nie wylewam, ale robię z niej koktajl. Twaróg odciskam, zawiązuję i odstawiam do ostygnięcia...Potem wstawiam do lodówki i gotowe !
Następnie robię pyszną kanapkę !!
Miłego :-)
Taki domowy jest najpyszniejszy-szkoda, że słaby dostęp do świeżego mleka
OdpowiedzUsuńWarto się zaprzyjaźnić z osobą mającą gospodarstwo i mieć stały dostęp :-) ja mam parę kroków do takiej osoby :-)
OdpowiedzUsuńPrzekonałaś mnie :) jak tylko wrócę do domu z akademikowych czeluści to spróbuję.
OdpowiedzUsuńCieszę się ;-)
Usuń