Omlet z serem ricotta
Dziś do menu "wrzucam" omlet na bogato. Idealnie nadaje się na śniadanie lub kolację po treningu siłowym. Przyznam się, że troszeczkę zaszalałam i usmażyłam go na podsuszanej kiełbasie, więc w tej wersji nie jest za bardzo dietetyczny... ale bez niej- owszem :-) Jedząc z umiarem od czasu do czasu pozwalam sobie na taki wybryk szczególnie na śniadanie, ponieważ mam pewność, że go "spalę" w ciągu dnia !
Omlet wytrawny z ricottą
Składniki:
Omlet wytrawny z ricottą
Składniki:
- 3 jajka kurze średniej wielkości;
- 10 plasterków kiełbasy podsuszanej ('w lasce");
- 1 łyżka sera ricotta;
- szczypta pieprzu cayenne;
- 1 łyżeczka przyprawy: suszone pomidory z bazylią;
- 1 duży ząbek czosnku (pokrojony w plasterki).
Dodatkowo:
- dwie garści roszponki;
- 20 g sera feta półtłustego;
- 1 mały ogórek zielony;
- garść kiełków rzodkiewki.
Zaczynamy ! Będzie szybko i bardzo łatwo.
Jajka ubijam na bardzo puszystą masę, dodaję sera ricotta, wrzucam przyprawy, czosnek i łączę wszystko.
Na patelni smażę pokrojona w kostkę kiełbasę i lekko ją podsmażam. Nie dodaję już żadnego tłuszczu, wystarczy ten, który się wytopił. Kiedy kiełbasa jest już gotowa, wylewam masę jajeczną... i tu zaczyna się mała trudność. Omlet smażymy początkowo na małym ogniu "zgarniając" płynną masę na brzeg aż zrobią się na całości grudki. Następnie odkręcam gaz i chwilę trzymam na ogniu sprawdzając czy spód jest już gotowy. Należy uważać żeby nie był za bardzo przypieczony, bo będzie suchy. Energicznie przekręcam omlet na druga stronę i zdejmuję z gazu. Przykrywam na parę minut pokrywką i gotowe. Przekładam na talerz, do środka wkładam zieleninkę, ser feta pokrojony w kostkę, składam na pół i zaczyna się przyjemność !!!
SMACZNEGO !
Genialnie Ci to wyszło. Chyba muszę spróbować zrobić.
OdpowiedzUsuń