Przyprawy. Co, jak i do czego !
Dorwało mnie straszne przeziębienie i nerka daje znać, że jest, dlatego w weekend nie gotowałam. Dziś będzie pogadanka na temat przypraw. Podam co ja najczęściej używam i do czego można dodać by stworzyć idealną kompozycję. Wiem, że bardzo dużo osób ma w kuchni jedynie sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Uważam, że nie warto się ograniczać, należy podnieść sobie poprzeczkę i spróbować wszystkich przypraw by znaleźć te NAJ.
*http://eleusis.pl/2013/05/uwaga-na-legalny-narkotyk-dostepny-w-kazdej-kuchni-galka-muszkatolowa/
Źródło: Szymanderska H. 'Przyprawy i mieszanki przypraw"
poradnikzdrowie.pl
A oto moi ulubieńcy !
Bazylia, ma słodko-pikantny smak z lekką korzenną nutą. Dodaje się ją głównie do potraw pomidorowych, z bakłażanem, szpinakiem oraz drobiowych. Świeże liście idealnie komponują się w sałatkach, pastach kanapkowych oraz pesto. Najlepiej dodawać pod koniec gotowania bądź bezpośrednio na talerzu, ponieważ wysoka temperatura niszczy smak, a suszona w ogóle nie będzie wyczuwalna.
Bazylia pobudza wydzielanie soku żołądkowego, idealnie nadaje się do leczenia braku apetytu, nudności oraz niestrawności. Jest nawet lekarstwem na bezsenność oraz depresję.
Cynamon to przyprawa korzenna o właściwościach rozgrzewających. Posiada ostry smak z wyczuwalna słodyczą, dlatego idealnie komponuje się z jabłkami oraz gruszkami. Chętnie dodawany do deserów, ciast, owsianek a także kaw, czekolad oraz grzanego wina.
Zbawienny dla osób z cukrzycą, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi oraz zmniejsza łaknienie na słodycze. Poza tym ma właściwości antybakteryjne i jest pomocą przy skurczach mięśni (stosowany przy bolesnych miesiączkach). Uwaga ! Przy kupowaniu należy zwracać uwagę na pochodzenie, nie kupujemy tego z Chin !
Czarnuszka, którą opisywałam w przepisie na pastę twarogową. Zawsze mam ją pod ręką podczas gotowania i uważam, że można dodawać ją absolutnie do wszystkiego. A do twarogu to już obowiązkowo :-)
Gałka muszkatołowa, to kolejna korzenna przyprawa o orzeźwiającym, lekko pikantnym smaku z właściwościami rozgrzewającymi. W kuchni dodawana najczęściej do pasztetów, szpinaku, białych sosów oraz dań mlecznych aby nadać wyrazistości. Najlepiej kupować całe gałki i samemu trzeć na tarce pod koniec gotowania.
Uwaga !! Należy dodawać ją z umiarem, ponieważ ma właściwości zbliżone do marihuany, może wywoływać stany lękowe oraz halucynacje po przedawkowaniu.* Posiada również pozytywny wpływ na zdrowie, jest pomocna przy wzdęciach, nudnościach oraz braku apetytu.
Goździki również należą do grupy przypraw korzennych, mają bardzo intensywny i palący smak. Posiada różnorodne zastosowania w kuchni, idealnie nadaje się do deserów, potraw egzotycznych, zup warzywnych, kompotów a także marynat do wieprzowiny i dziczyzny. W postaci zmielonej jest składnikiem przyprawy piernikowej.
Goździki są pomocne przy leczeniu infekcji oraz zapalenia, koją nerwy, a nawet przedłużają młodość. Regulują także pracę układu trawiennego.
Imbir, najlepiej kupować korzeń w całości zamiast sproszkowanego by nadać potrawom świeżości i pikantności. Idealnie nadaje się do tłustych mięs oraz sosów, zup rozgrzewających, pasztetów, dań z ryżu i warzyw. Głównie stosowany w potrawach pochodzących z kuchni orientalnych. Jest dodatkiem do koktajli odchudzających, naparów oczyszczających organizm a także herbat pomocnych w leczeniu przeziębienia.
Należy do przypraw antynowotworowych, stosowany przy dolegliwościach związanych z układem trawiennym, migrenami oraz bólami menstruacyjnymi. Ponad to leczy infekcje oraz polepsza krążenie krwi.
Pieprz cayenne, dodawany do potraw by nadać pikantności.
Ma zastosowanie w lecznictwie, działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo a także wspomaga układ odpornościowy. Przede wszystkim "podkręca" metabolizm, zwiększa wytwarzanie ciepła przez organizm oraz hamuje chęć na tłuste i słodkie potrawy.
Kurkuma to przyprawa aromatyczna i lekko goryczkowata, którą chętnie stosuje się do barwienia potraw. W kuchni dodawana zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Znana głównie z potraw na bazie ryżu oraz warzyw a także jako składnik curry. Można dodawać ją do kompotów owocowych a także napoi po treningu.
Kurkuma wykazuje działanie antynowotworowe oraz przeciwzapalne. W kosmetyce natomiast idealnie sprawdza się przy robieniu maseczek leczących trądzik.
Tymianek, charakteryzuje się pikantno-cytrynowym aromatem. Można dodawać go do każdego dania mięsnego oraz rybnego, zup, zapiekanek, pieczonych oraz grillowanych warzyw ( u mnie szczególnie pieczonych w piecu ziemniaków i marchwi).
Posiada właściwości lecznicze, łagodzi infekcje jamy ustnej, gardła ( co miałam okazję sprawdzić i zadziałał od razu, jestem pod wrażeniem !) oraz bóle reumatyczne. W kosmetyce wykorzystywany przy leczeniu łupieżu oraz trądziku. pielęgnacji cery problemowej i tłustych włosów.
Czosnek dodaję praktycznie do wszystkiego, lubię jego aromat, co może niektórym przeszkadzać. Idealnie "podbija" smak wielu potraw, przede wszystkim sosów, marynat, pieczeni, zup i sałatek.
Jak wiadomo ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, antynowotworowe oraz pomaga obniżać zarówno ciśnienie krwi i zły cholesterol. Co jest istotne- wzmacnia wytrzymałość sportowców oraz wpływa pozytywnie na libido !
Poza wyżej wymienionymi używam jeszcze sporadycznie: cząber, lubczyk, oregano, paprykę wędzoną, rozmaryn, koperek oraz kolendrę.
Dobrej nocy !
*http://eleusis.pl/2013/05/uwaga-na-legalny-narkotyk-dostepny-w-kazdej-kuchni-galka-muszkatolowa/
Źródło: Szymanderska H. 'Przyprawy i mieszanki przypraw"
poradnikzdrowie.pl
Również uważam, że należy próbować nowe rzeczy, nie warto się ograniczać.
OdpowiedzUsuńMój numer 1 to czosnek i cynamon... Uwielbiam!
Pozdrawiam.
Ja też !
OdpowiedzUsuńA ja się zastanawiałam dlaczego nie umierałam na bóle menstruacyjne i nie mam masakrycznie zimnych dłoni, a wszystkiemu (chyba) winien imbir który od jakiegoś miesiąca jest stałym gościem w mej kuchni. Jeszcze bardziej go lubię :) W ogóle to świetny wpis, wielu rzeczy nie wiedziałam na temat przypraw i ziół, a wykorzystywałam je wszystkie, głównie ze względu na smaki :)
OdpowiedzUsuń