Makaron BARTOLINI z suszonymi pomidorami
Dziś kolejny test makaronu BARTOLINI, tym razem są to kolanka z przyprawami. Skład oczywiście zaakceptowany, ponieważ znajdziemy tam samą "naturę": 100% semolina (mąka z pszenicy durum), woda, suszony szpinak 2%, pomidor suszony 2%.
Danie to robię zawsze wtedy, gdy brakuje mi czasu na coś bardziej wymyślnego, a naprawdę jest bardzo sycące. Takimi przepisami staram się pokazać wszystkim, że można zjeść coś na szybko i niekoniecznie musi być niezdrowo.
Każdą potrawę przyprawiam na samym końcu, wtedy nie ginie mi aromat przypraw !!
SMACZNEGO :-)
Danie to robię zawsze wtedy, gdy brakuje mi czasu na coś bardziej wymyślnego, a naprawdę jest bardzo sycące. Takimi przepisami staram się pokazać wszystkim, że można zjeść coś na szybko i niekoniecznie musi być niezdrowo.
Makaron z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 200g makaronu BARTOLINI kolanko;
- 1 cebula;
- 1/3 słoiczka suszonych pomidorów Sottile Gusto (pomidory suszone, olej rzepakowy, pestki dyni, mieszanka ziół);
- 100g sera feta;
- świeża nać pietruszki;
- ząbek czosnku;
- bazylia;
- czosnek niedźwiedzi.
Zaczynamy!
Makaron standardowo gotuję al dente. W międzyczasie na patelni duszę pokrojoną w piórka cebulę na odrobinie oliwy (z pomidorów) oraz wody do momentu aż będzie miękka. Następnie dodaję suszonych pomidorów (paseczki), chwilę smażę, a potem na patelnię przekładam odcedzony makaron. Do całości dodaję pozostałe składniki czyli ser feta pokrojony w kostkę oraz przyprawy. Jeszcze dosłownie 5 minut trzymam wszystko na ogniu, mieszając i gotowe. Robię tak, by kostki sera nie rozpadły się całkowicie a były wyczuwalne.
Każdą potrawę przyprawiam na samym końcu, wtedy nie ginie mi aromat przypraw !!
SMACZNEGO :-)
Lubię takie proste, zdrowe i smaczne (z pewnością) dania. Uwielbiam makaron ze szpinakiem i fetą - to mistrzowskie połączenie!
OdpowiedzUsuńKocham wszelakiego rodzaju sery. Doskonały pomysł na obiad.
OdpowiedzUsuń