Makaron BARTOLINI z suszonymi pomidorami

               Dziś kolejny test makaronu BARTOLINI, tym razem są to kolanka z przyprawami. Skład oczywiście zaakceptowany, ponieważ znajdziemy tam samą "naturę": 100% semolina (mąka z pszenicy durum), woda, suszony szpinak 2%, pomidor suszony 2%.
               Danie to robię zawsze wtedy, gdy brakuje mi czasu na coś bardziej wymyślnego, a naprawdę jest bardzo sycące. Takimi przepisami staram się pokazać wszystkim, że można zjeść coś na szybko i niekoniecznie musi być niezdrowo.
Makaron z suszonymi pomidorami

Składniki:
  • 200g makaronu BARTOLINI kolanko;
  • 1 cebula;
  • 1/3 słoiczka suszonych pomidorów Sottile Gusto (pomidory suszone, olej rzepakowy, pestki dyni, mieszanka ziół);
  • 100g sera feta;
  • świeża nać pietruszki;
  • ząbek czosnku;
  • bazylia;
  • czosnek niedźwiedzi.
Zaczynamy!

          Makaron standardowo gotuję al dente. W międzyczasie na patelni duszę pokrojoną w piórka cebulę na odrobinie oliwy (z pomidorów) oraz wody do momentu aż będzie miękka. Następnie dodaję suszonych pomidorów (paseczki), chwilę smażę, a potem na patelnię przekładam odcedzony makaron. Do całości dodaję pozostałe składniki czyli ser feta pokrojony w kostkę oraz przyprawy. Jeszcze dosłownie 5 minut trzymam wszystko na ogniu, mieszając i gotowe. Robię tak, by kostki sera nie rozpadły się całkowicie a były wyczuwalne. 
         



Każdą potrawę przyprawiam na samym końcu, wtedy nie ginie mi aromat przypraw !!


SMACZNEGO :-)

Komentarze

  1. Lubię takie proste, zdrowe i smaczne (z pewnością) dania. Uwielbiam makaron ze szpinakiem i fetą - to mistrzowskie połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham wszelakiego rodzaju sery. Doskonały pomysł na obiad.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty