Pasztet z soczewicy czerwonej z pieczarkami
Po chwilowej nieobecności (za co bardzo przepraszam), wracam z przepisem na pyszny pasztet warzywny. Jest on świetnym zamiennikiem pasztetu z mięsa i kolejnym smarowidłem do chleba, które ożywi kanapkę :-) Podstawą przepisu jest soczewica czerwona, pozostałe składniki można dobierać według gustu. Jeśli ktoś jest weganem należy zamiast jajka wprowadzić zamiennik: nasiona chia, agar, mielone nasiona lnu bądź masło orzechowe.
Pasztet warzywny
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy;
- 2 szklanki wody;
- 100 g pieczarek;
- 50 g pora;
- 1 cebula czerwona;
- 30 g marchewki;
- 1 jajko;
- papryka mielona słodka, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, sól;
- 2 ząbki czosnku.
Dodatkowo:
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- otręby pszenne;
- ząbek czosnku.
Zaczynamy !
Na samym początku gotuję soczewicę w dwóch szklankach wody, oczywiście uprzednio ją płucząc . Następnie na patelnię wrzucam pokrojonego drobno pora oraz starte pieczarki i duszę do momentu, aż pozbędę się wody.
Do ugotowanej i ostudzonej soczewicy dodaję kolejno: pieczarki z porem, cebulę pokrojoną w kostkę, marchewkę startą na dużych oczkach, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko. Na koniec wszystko przyprawiam, nie żałując żadnej przyprawy, ponieważ pasztet ma być aromatyczny.
Pamiętajmy, że jeśli po ugotowaniu soczewicy w garnku pozostanie woda, należy ją odcedzić, w innym przypadku pasztet będzie za rzadki.
Formę(25 cm keksówka) smaruję oliwą, posypuję otrębami, przekładam masę na pasztet i ponownie posypuję wierzch otrębami oraz plasterkami czosnku. Nastawiam piec na 180 stopni i po 50 minutach pasztet jest gotowy.
Podczas pieczenia pachnie obłędnie !
Smacznego!
Przepis z dedykacją dla mojej Karoli :-)
W sumie nie raz już się natknęłam na różne wariacje na temat roślinnych pasztetów, ale jakoś nigdy nie odważyłam się spróbować. Może w końcu warto się przełamać ;)
OdpowiedzUsuń______________________
Natalia, http://www.pieceofsimplicity.blogspot.com
Wygląda jak idealny do "chrupania". :)
OdpowiedzUsuńI jaki bogaty w składniki odżywcze!
O! mam czerwoną soczewicę w domu i tak się właśnie zastanawiałam, co tutaj z niej wykombinować :) Dzięki!
OdpowiedzUsuńProszę :-) Możesz pomyśleć również o zupie, tez pycha !:-)
Usuń