Pasztet z soczewicy czerwonej z pieczarkami

              Po chwilowej nieobecności (za co bardzo przepraszam), wracam z przepisem na pyszny pasztet warzywny. Jest on świetnym zamiennikiem pasztetu z mięsa i kolejnym smarowidłem do chleba, które ożywi kanapkę :-) Podstawą przepisu jest soczewica czerwona, pozostałe składniki można dobierać według gustu. Jeśli ktoś jest weganem należy zamiast jajka wprowadzić zamiennik: nasiona chia, agar, mielone nasiona lnu bądź masło orzechowe. 
Pasztet warzywny

Składniki:
  • 1 szklanka soczewicy;
  • 2 szklanki wody;
  • 100 g pieczarek;
  • 50 g pora;
  • 1 cebula czerwona;
  • 30 g marchewki;
  • 1 jajko;
  • papryka mielona słodka, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, sól;
  • 2 ząbki czosnku.
Dodatkowo:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • otręby pszenne;
  • ząbek czosnku.
Zaczynamy !
            
    Na samym początku gotuję soczewicę w dwóch szklankach wody, oczywiście uprzednio ją płucząc Następnie na patelnię wrzucam pokrojonego drobno pora oraz starte pieczarki i duszę do momentu, aż pozbędę się wody. 

     Do ugotowanej i ostudzonej soczewicy dodaję kolejno: pieczarki z porem, cebulę pokrojoną w kostkę, marchewkę startą na dużych oczkach, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko. Na koniec wszystko przyprawiam, nie żałując żadnej przyprawy, ponieważ pasztet ma być aromatyczny. 

Pamiętajmy, że jeśli po ugotowaniu soczewicy w garnku pozostanie woda, należy ją odcedzić, w innym przypadku pasztet będzie za rzadki. 

           Formę(25 cm keksówka) smaruję oliwą, posypuję otrębami, przekładam masę na pasztet i ponownie posypuję wierzch otrębami oraz plasterkami czosnku. Nastawiam piec na 180 stopni i po 50 minutach pasztet jest gotowy.


Podczas pieczenia pachnie obłędnie !


Smacznego! 

Przepis z dedykacją dla mojej Karoli :-)

Komentarze

  1. W sumie nie raz już się natknęłam na różne wariacje na temat roślinnych pasztetów, ale jakoś nigdy nie odważyłam się spróbować. Może w końcu warto się przełamać ;)
    ______________________
    Natalia, http://www.pieceofsimplicity.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak idealny do "chrupania". :)
    I jaki bogaty w składniki odżywcze!

    OdpowiedzUsuń
  3. O! mam czerwoną soczewicę w domu i tak się właśnie zastanawiałam, co tutaj z niej wykombinować :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę :-) Możesz pomyśleć również o zupie, tez pycha !:-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty