Naleśniki z soczewicą zieloną

               W moim życiu na moim widelcu znów pojawia się soczewica, tym razem zielona. Ma ona niezwykle delikatny smak, a po ugotowaniu nie rozpada się jak czerwona. Będąc zamiennikiem mięsa idealnie nadaje się jako farsz do pierogów oraz krokietów, a także dobrze komponuje się z sałatkami. Oprócz witamin z grupy B zawiera potas, magnez, wapń oraz żelazo. Bardzo lubię soczewicę, dlatego często gości w mojej kuchni, mam nadzieję, że nie znudzi się również Wam :-)



Naleśniki gryczane z soczewicą zieloną i pieczarkami (5 naleśników)

Składniki:

  • 100 g soczewicy zielonej (suchej);
  • 2 szklanki wody;
  • 100 g pieczarek (małych);
  • 50 g sera feta;
  • 1 cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • pieprz, kminek.
Naleśniki:
  • 1 szklanka mąki gryczanej;
  • 1 szklanka mleka 2%;
  • 1 jajko;
  • gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, sól;
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Zaczynamy
  
         Na samym początku płuczę soczewicę i gotuję ją w dwóch szklankach wody. Po 30 minutach jest gotowa i należy odcedzić ją z nadmiaru wody.
Na patelni duszę pieczarki pokrojone w ćwiartki oraz cebulę, jeśli pieczarki nie mają w sobie dużo wody wlewam jej trochę. Następnie dodaję ugotowaną soczewicę, łączę wszystko razem i chwilę jeszcze trzymam na ogniu. Potem dorzucam pokrojony w kostkę ser feta, przeciśnięty ząbek czosnku oraz przyprawy i duszę jakieś 10 minut. Następnie zestawiam z gazu.

Składniki na naleśniki miksuję, potem smażę je na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. 

Gotowe! Dobrze smakują z sosem czosnkowym oraz zieleninką (roszponka, kiełki).


SMACZNEGO ŻYCZĘ :-)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty