Tarta z gruszką i serem Gorgonzola
Dzisiejsza wytrawna tarta to dobry pomysł na kolację we dwoje przy lampce wina. Wykorzystany ser Gorgonzola to źródło białka, ale także tłuszczu (około 35%), dlatego należy jeść go z umiarem. Jest serem pleśniowym miękkim o bardzo kremowej konsystencji oraz ostrym aromacie grzybów. Nie każdemu może przypaść do gustu smak pleśni, ale w połączeniu z gruszką jest mało wyczuwalny.
Smacznego.
Tarta wytrawna z gruszką i serem Gorgonzola
Spód:
- 200 g mąki pszennej razowej;
- 100 g mąki gryczanej;
- 1 żółtko;
- 150 g masła;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego;
- pieprz ziołowy;
- sól.
Farsz:
- 2 gruszki;
- 100 g sera Gorgonzola;
- 1 białko;
- 3 łyżki jogurtu naturalnego;
- tymianek świeży;
- gałka muszkatołowa.
Działamy!
Na samym początku robię spód. Wszystkie składniki siekam nożem na stolnicy, szybko formuję kulę, zawijam folią spożywczą i kładę na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wykładam ciastem formę do tarty, nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Następnie kroję gruszki w ćwiartki, a potem w plastry i układam na podpieczonym spodzie. Zalewam wszystko masą z białka, jogurtu i przypraw, na końcu posypuję kostkami sera Gorgonzola.
Całość piekę jeszcze przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Następnie kroję gruszki w ćwiartki, a potem w plastry i układam na podpieczonym spodzie. Zalewam wszystko masą z białka, jogurtu i przypraw, na końcu posypuję kostkami sera Gorgonzola.
Całość piekę jeszcze przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
MM. Apetycznie wygląda. Ale mam wrażenie, że w moim akademikowym piekarniku musiałabym dołożyć z 15 minut do przygotowania a o i tak nie jest gwarancja tego, żeby wyszło ;)
OdpowiedzUsuńUroki akademika :-) Możesz spróbować zrobić :-)
Usuń