Tarta z gruszką i serem Gorgonzola

               Dzisiejsza wytrawna tarta to dobry pomysł na kolację we dwoje przy lampce wina. Wykorzystany ser Gorgonzola to źródło białka, ale także tłuszczu (około 35%), dlatego należy jeść go z umiarem. Jest serem pleśniowym miękkim o bardzo kremowej konsystencji oraz ostrym aromacie grzybów. Nie każdemu może przypaść do gustu smak pleśni, ale w połączeniu z gruszką jest mało wyczuwalny.

Tarta wytrawna z gruszką i serem Gorgonzola

Spód:
  • 200 g mąki pszennej razowej;
  • 100 g mąki gryczanej;
  • 1 żółtko;
  • 150 g masła;
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego;
  • pieprz ziołowy;
  • sól.
Farsz:
  • 2 gruszki;
  • 100 g sera Gorgonzola;
  • 1 białko;
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego;
  • tymianek świeży;
  • gałka muszkatołowa.
Działamy!

         Na samym początku robię spód. Wszystkie składniki siekam nożem na stolnicy, szybko formuję kulę, zawijam folią spożywczą i kładę na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wykładam ciastem formę do tarty, nakłuwam widelcem  i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
          Następnie kroję gruszki w ćwiartki, a potem w plastry i układam na podpieczonym spodzie. Zalewam wszystko masą z białka, jogurtu i przypraw, na końcu posypuję kostkami sera Gorgonzola.
Całość piekę jeszcze przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.



Smacznego.

Komentarze

  1. MM. Apetycznie wygląda. Ale mam wrażenie, że w moim akademikowym piekarniku musiałabym dołożyć z 15 minut do przygotowania a o i tak nie jest gwarancja tego, żeby wyszło ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uroki akademika :-) Możesz spróbować zrobić :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty